Jahodová sezona je v plném proudu! Zužitkujte jahody na 100 %
Nedopusťte, aby ani jedna jahoda přišla na zmar.
Jsou sladké, chutné a voňavé. Ať už vám jahody rostou na záhonku, nebo patříte mezi nejlepší sběrače na samosběru, rozhodně byste měli celou úrodu zužitkovat. Díky vydatnému dešti se letošní jahody doopravdy vyvedly, a tak z nich můžete vykouzlit nepřeberné množství výborných pochoutek.
Na co máte chuť?
OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJ
Co nesmí chybět v žádné americké komedii z padesátých let? No přeci jahodový shake!
Co budete potřebovat?
- 250 g jahod
- 300 ml studeného mléka
- 3 velké lžíce vanilkové zmrzliny
- jahody na dozdobení
Jak na to:
Postup je více než jednoduchý. Do velkého mixéru vložte jahody, mléko a zmrzlinu a vše důkladně promixujte. Výsledný nápoj nalijte do sklenice, kterou můžete dozdobit čerstvými jahodami. Pokud shake nebude dostatečně studený, přidejte kostky ledu.
SLADKÝ OBĚD
Klasika, která nikdy nezklame! To jsou podle nás kynuté knedlíky s jahodami.
Co budete potřebovat:
- 380 – 390 ml mléka
- 1 vejce
- 700 g hrubé mouky
- 20 g cukru
- 2 špetky soli
- 20 g čerstvého droždí
- tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo
Jak na to:
Připravte si klasické kynuté těsto. Pokud máte domácí pekárnu, pak výše jmenované suroviny vložte ve stejném pořadí do pekárny a zapněte program těsto. Následně nechte těsto ještě několik minut kynout, aby mělo tu správnou strukturu. Těsto rozdělte na souměrné díly, a do každého dílu vložte jednu jahodu. Do většího kastrolu nalijte vodu, nad kterou položte rozevřený pařáček potřený olejem. Vykynulé knedlíky vložte na pařáček, který přikryjte pokličkou. V páře vařte knedlíky zhruba 10 až 12 minut. Po vyjmutí propíchejte knedlíky špejlí. Na talíři je posypte strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zakápněte rozpuštěným máslem. Dobrou chuť.
SALÁT
Na první pohled prazvláštní kombinace, která si ale rozhodně zaslouží šanci!
Co budete potřebovat:
- 350 g rozpůlených jahod
- 400 g nakrájeného melounu
- 150 g cherry rajčátek
- 100 g salátu
- bazalku
- 16 lístků máty
- 100 g sýru feta
- 40 g parmazánu
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce bílého balsamica
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- pepř
Jak na to:
Do mísy vložte jahody, nakrájený meloun a rajčata. Přidejte listy salátu, bazalku a mátu. Následně přidejte sýr feta a nastrouhaný parmazán. Salát dochuťte bílým balsamikem, solí, olivovým olejem a pepřem.
ČTĚTE TAKÉ: Jak skladovat čerstvé jahody, maliny a borůvky, aby déle vydržely?