Antibiotická pomoc
Směs je známá také jako provensálské bylinky – Herbes de Provence. Pomocí této středomořské speciality se dochucují především saláty, ryby, polévky, maso a také těstoviny.
Příprava:
Budete potřebovat po 3 polévkových lžících oregana, tymiánu a bazalky, 1 až 2 lžíce rozmarýnu a saturejky. Směs lze namíchat z čerstvých i sušených bylin. Kromě antibiotických a protivirových účinků obsahují tyto byliny také spoustu vitaminů, minerálů, éterických olejů a tříslovin. Podle chuti je pak možné základní směs doplnit o majoránku, estragon, šalvěj, levanduli nebo bobkový list.
Bylinkový med
Budete potřebovat: 2 hrsti sušených bylin – mátu, šalvěj, tymián, oregano, rozmarýn, měsíček a sedmikrásku, 1 svitek skořice, 4 hřebíčky, 6 plátků nakrájeného křenu, 2 plátky bio citronu, 5 plátků zázvoru, asi 600 ml bio jablečného octa, 1,8 kg medu
Příprava:
1. Bylinky nasekejte nadrobno. Dejte je spolu s křenem, citronem, zázvorem, hřebíčky a skořicí do zavařovací sklenice.
2. Vše zalijte až po povrch jablečným octem. Sklenici zavřete a nechte tři týdny
v lednici odstát.
3. Následně přeceďte a smíchejte s medem. Přelijte do lahviček. Skladujte na chladném a tmavém místě. Med vydrží 6 až 9 měsíců.
Použití: Tento med pomáhá proti chřipkovým onemocněním. Užívejte lžíci denně ráno, v poledne a večer jako prevenci v době chladných měsíců. Můžete také smíchat ve sklenici s trochou vody.