Co můžeme jíst během velikonočního půstu
V období velikonočního čtyticetidenního půstu můžeme, stejně jako naši předkové, jíst kaše, polévky, placky, chléb, luštěniny, brambory, obiloviny, kořenovou zeleninu, kysané zelí. Doplnit je můžeme bylinkami, oříšky a zavařeninou. Aby nebylo jídlo úplně suché, je povoleno omastit ho olejem. Neděle se do půstu nepočítá, proto je o nedělích přípustné jíst i maso, ale pouze v podobě ryb. Typickými doporučenými pokrmy jsou zeleninové rizoto, těstovinové saláty, jahelník, ovesná či jáhlová kaše s ovocem, bramborová a luštěninové polévky, čočka na kyselo. Pít by se měla jen obyčejná voda, případně s kapkou citronu. Z novodobého pohledu jde vlastně o příjemný jídelníček, který po zimě podpoří správnou „očistu jater“ a odlehčí organismu.