Proč je víno lék
Možná bude v sobotu příležitost připít si. Anebo si nalít skleničku na spláchnutí pachuti z prohry. To podle toho, kdo bude zvolen prezidentem a komu fandíte. Když už budete slavit nebo potřebovat vzpruhu, radíme, sáhněte po víně. V přiměřeném množství je totiž zdravé. To je všeobecně známé. Ale víte čím vlastně našemu tělu prospívá?
Kardiochirurg Jan Pirk mi kdysi říkal: „Viděl jsem tolik otevřených hrudníků, že bych si nedovolil denně nedat povolené čtyři deci vína.“ Když jsem pak byla u nich doma, abych udělala pro Marianne rozhovor s ním a jeho manželkou, stála na stole lahev výtečného moravského. A protože jsem nemohla pít, byla jsem u nich autem, dostala jsem jednu na cestu sebou.
Však už Hippokrates dávno před panem profesorem tvrdil „Víno je věc podivuhodně vyhovující člověku jak zdravému, tak nemocnému, budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce.“ Když Hippokrates léčil, používal víno jako diuretikum, tedy pro odvodnění organismu, a ke snížení teploty.
O příznivém působení vína totiž věděli už staří Řekové i Egypťané. Sloužilo jim jako medicína třeba při nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zase pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství.
Dnes víme, že střídmé popíjení funguje jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob, na snižování cholesterolu a působí i proti ischemické chorobě srdeční. Má také antioxidační účinky.
Jestli si občas děláte legraci, že je ve vínu vitamín V, tak nejste daleko od pravdy. „Vé“ to sice není, ale docela velké množství vitamínů ve víně najdete, především ty ze skupiny B, které pomáhají srdeční činnosti, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, podporují tvorbu hemoglobinu, omezují únavu a pomáhají při depresích. A dokonce v sobě má i minerály dobré pro kosti.
A protože se všechny složky vzájemně ovlivňují a podporují, vzniká „zdravotní“ koktejl, který se může směle měřit s různými umělými potravinovými doplňky. Tušíme, že už od startovní čáry jim začne ukazovat záda.
Tajemství zdraví ve víně leží v šesti stech složkách, které v různé míře ovlivňují naše tělo. Jak by potvrdili vinaři, jde i o to, že se do něj dostává hodně z přírody – ze slunce, půdy i vody. A taky mnoho lásky, se kterou ho pěstují a vyrábějí.
Profesor Milan Šamánek, dětský kardiolog, který popisuje působení vína na srdce v knize Pít či nepít? Pití vína a srdeční infarkt, konstatuje: „Víno v malém množství je zdraví nesmírně prospěšné.“ A doplňuje, že díky němu – a pravidelnému pití malého množství (2 deci pro ženy, 4 deci pro muže) - se může snížit riziko infarktu o 40 až 60 procent, mozkové mrtvice o polovinu a cukrovky také až o 60 procent. Prý potvrzeno vědeckými instituty po celém světě.
My, kteří víno rádi pijeme, přidáváme: ve zdravém těle zdravý duch. A víno, pije-li se na radost, ducha povznáší a uzdravuje. Tak v sobotu na zdraví!