Otestujte se: Jaká jste kuchařka?
Vaříte s láskou, nebo vaření nesnášíte? Vyznáte se v ingrediencích a milujete exotická jídla? Náš test vám řekne, jak jste na tom s kuchařskými znalostmi.
1. Když vám v Itálii nabídnou „gelatto“, co ochutnáte?
-
Zmrzlinu.
-
Tvarohový dezert.
-
Palačinku.
2. Na kterém keři roste bobkový list?
-
Na koriandru.
-
Na vavřínu.
-
Na eukalyptu.
3. Jaký příbor si vezmete, když vám v restauraci naservírují kulajdu?
-
Dezertní vidličku.
-
Nůž a vidličku.
-
Lžíci.
4. Kterou sušenou bylinku používáme v kuchyni pod názvem oregano?
-
Tymián.
-
Dobromysl.
-
Pelyněk.
5. Co je to kuskus?
-
Masová směs.
-
Pokrm z pšeničné krupice.
-
Druh mouky.
6. Jak se jmenuje omáčka vyrobená z kořenové zeleniny, podávaná s hovězím masem a knedlíkem?
-
Znojemská.
-
Zbojnická.
-
Svíčková.
7. Jak se správně jmenuje bylina, které se říká „babské ucho“?
-
Šalvěj.
-
Mateřídouška.
-
Máta peprná.
8. Když si dáte pizzu Quatro formaggi, jaká pizza to bude?
-
Sýrová.
-
Houbová.
-
Pálivá.
9. Fazole mají být nejlépe namočené ve vodě…
-
Přes noc.
-
Asi 4 hodiny před úpravou.
-
Stačí 2 hodiny před úpravou.
10. Do bramborového salátu se pro chuť přidává:
-
Jablko.
-
Pomeranč.
-
Hruška.
Hodnocení:
Správné odpovědi: 1a, 2b, 3c, 4b, 5b, 6c, 7a, 8a, 9a, 10a
Za každou správnou odpověď máte 1 bod, za chybnou 0 bodů.
9–10 bodů: Jste skvělá kuchařka, která má přehled. Teorie vám problém nedělá, základní repertoár zvládáte na jedničku, teď ještě vařit s úsměvem, aby všem chutnalo. Zkuste taky někdy experimentovat, zkoušejte nové recepty, nové postupy a nové suroviny, které jste až dosud nezkusila. Budete překvapená!
5–8 bodů: Nebuďte zklamaná z toho, že nemáte plný počet bodů. Však to můžete napravit. Možná to chce trochu víc času věnovat studiu kuchařské knihy nebo si nechat poradit od kamarádky či maminky. Uvidíte, jaká překvapení na vás ještě čekají, hlavně neházejte flintu do žita!
4 a méně bodů: Žádná sláva, ale ani vy nemusíte zoufat. Třeba jste skvělá v jiných činnostech – možná krásně pletete, háčkujete nebo šijete. Pamatujte, že žádný učený z nebe nespadl, takže se inspirujte a zkuste vařit například podle receptů v našem časopise.