Vyhlášená zmrzlina v České republice
Po tomto kvízu vám nelze nedoporučit, kam si pro tak dobrou zmrzlinu zajít či zajet. I zmrzlinové destinace totiž mohou být příjemným cílem letního výletu.
V Praze:
Jednou z vyhlášených zmrzlináren sídlících v Praze je zaručeně Crème de la Crème, která nabízí výtečnou italskou řemeslnou zmrzlinu. Její první pobočka byla otevřena v roce 2015 v Holešovicích a nyní jich má v Praze už pět. Veškeré recepty na italské řemeslné zmrzliny přitom píše sám majitel Jan Hochsteiger, který se zmrzlinám věnuje již od roku 2002. Kromě toho, že si můžete v Crème de la Crème pochutnat, můžete v jejich pobočce na Národní třídě navštívit i Muzeum zmrzliny, kde se toho o historii zmrzliny dozvíte ještě o něco více než v našem kvízu.
Zajít můžete i do Puro Gelato, která sídlí například na Náplavce či v Karlíně a která má již v názvu „gelato“, jelikož právě tak se říká zmrzlině v Itálii. A jak název napovídá, právě Itálií se zde inspirují. Vyplatí se ochutnat zejména některé z jejich ovocných sorbetů.
Další pražskou vyhlášenou zmrzlinou, která má také gelato v názvu, je například Angelato, jenž má jednu ze svých tří poboček hned pod Petřínem. Sem vám doporučujeme zajít, pokud budete chtít vyzkoušet nějakou neobvyklou zmrzlinu – co takovou rýžovou? Kromě toho každý měsíc zařazují nějakou speciální příchuť. Zde tak je pořád co objevivat.
Mimo Prahu:
Zmrzlina 2 AD Kačice
I tato zmrzlina je proslulá svými originální příchutěmi – třeba kaštanovou či parmezánovou. Kromě toho je jiná tím, že je otevřena pouze od čtvrtka do neděle. I přesto, že se tato zmrzlinárna nachází vlastně na vesnici, není těžké ji najít – pravidelně jsou u ní (stejně jako u výše zmíněných pražských zmrzlináren) totiž fronty,
Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni
Stovky druhů nabízí i zmrzlinárna Ivany Jablonovské, která se její výrobě věnuje přes 20 let. Podle Českolipského deníku se její pobočka ve městě Mimoň stala „skoro až turistickou atrakcí“, jelikož se na ni sjíždí lidé z různých krajů České republiky. Nabízí totiž kromě klasických příchutí například i třeba batátovou, svíčkovou či šafránovou.
Olomoucké tvarůžky v kavárně U lišky Bystroušky
Ve městě Loštice v Olomouckém kraji také přišli se zajímavou příchutí, ovšem specifickou pro to, odkud pochází. Olomouc je vyhlášená svými tvarůžky (pikantními sýry) a zde je dělají i v podobě zmrzliny. Tvarůžková zmrlina je první svého druhu na světě a majtel kavárny si ji nechal patentovat.
Točená zmrzlina v Epifany Patisserii v Pardubicích
I točená zmrzlina se dá dělat kvalitně. Na takovou můžete narazit v cukrárně Epifany, která nyní sídlí v centru Pardubic a i v Zaječicích u Pardubic. Kromě výtečné míchané zmrzliny si můžete dát i klasickou. My rozhodně doporučujeme jejich veganské zmrzliny!
Ještě jednu zmrzlinu v Brně
A na závěr pro vás máme „Ještě jednu“ zmrzlinárnu, která nese tento trefný název a sídlí v Brně. Zde si můžete každý den vybrat z šesti příchutí a „kopečky“ podávají do domácích ručně motaných kornoutů. Vrátíte se s ní tak zpět v čase, a to konkrétně před rok 1920, kdy vznikly první lisovny na výrobu kornoutků, jak jsme již zmínili v našem kvízu.