Tereza Hanzlíková, head bartender, Ideas are Bulletproof bar
1. Mezi trendy dnešní doby bych zařadila sezonnost. U nás měníme menu alespoň dvakrát ročně podle toho, jaké suroviny zrovna frčí. Dál se nejen barovou scénou řítí trend udržitelnosti neboli zero waste. A v neposlední řadě se s ohledem na zdravější životní styl do popředí dostává trend nízkoalkoholických a nealkoholických drinků.
2. Zvolila bych svoji oblíbenou klasiku Old Fashioned, ztělesnění jednoduchosti, historie a variability. Většina lidí si tento drink spojuje pouze s whisk(e)y. Zkusili jste ale třeba „Fešáka“ na rumu?
Jiří Richter, ambasador Beefeater
1. Jedním z aktuálních trendů je důraz na udržitelnost a místní suroviny. Barmani stále více využívají ekologické postupy, recyklované materiály a do svých koktejlových menu zařazují prvky z farem. Kromě toho roste obliba koktejlů s nízkým obsahem alkoholu nebo nealkoholických koktejlů. Jedním z překvapivých trendů, který nabírá na síle, je inovativní používání slaných ingrediencí. Barmani experimentují s kořením, bylinkami, a dokonce i zeleninou, aby vytvořili zajímavé chuťové profily. Představte si, že popíjíte koktejl s nádechem rozmarýnu nebo se špetkou černého pepře.
2. Věřím, že Gin & Tonic nás všechny přežije. Za jeho neutuchající popularitu vděčíme jeho osvěžující jednoduchosti. Gin & Tonic, který kombinuje svěží chuť ginu s šumivým tonikem a trochou citrusů, se stal nadčasovým nápojem. Jeho univerzálnost umožňuje použití různých ozdob a infuzí ginu, což zaručuje, že zůstane oblíbenou klasikou.
Barbora Ceľuchová, event manager, The Monkey Bar
1. Dnešním celosvětovým trendem je jednoznačně přiblížit hostům chutě jiným způsobem, než jak by je standardně očekávali, a překvapit hosta něčím novým. Napomáhá tomu i boom v používání moderních technologií (např. ultrazvuk či termomix), které posouvají moderní mixologii vpřed. Zázemí The Monkey Bar umožňuje zpracovávat zajímavé ingredience. V koktejlovém menu najdete netradiční ingredience, jako jsou galangal, sakura, mascarpone, sake nebo makadamové ořechy. Věřím, že kvalitní barové prostředí si vždy najde způsob, jak hostovi ukázat něco nového a neočekávaného.
2. Myslím, že na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Lidé jsou různí, chutě rozličné a preference se mění s ročním obdobím, věkem i náladou. Svým charakterem je mi nejblíž Gin & Tonic. Od suché a bylinné varianty přes svěží a citrusovou až po sladkou, jahodovou či broskvovou příchuť. Věřím, že výrobci a alkoholické značky se svými inovacemi ještě zdaleka neskončily.
Jan Vlasák, ginový ambasador Alkohol.cz
1. V koktejlech se v hlavních rolích objevuje více tequily a mezcalu. Mezi další trendy patří zaměření na lokální suroviny, sezonnost ingrediencí, ekologie a minimalizace odpadu. Pozornost barmanů si vyžadují také nealkoholické a nízkoalkoholické koktejly. Pro přípravu ingrediencí se mnohem častěji používají složité technologie. Díky nim dokážeme známé ingredience zpracovávat zase trochu jinak a přinést něco nového, neobvyklého. Čeští barmani jsou stále velmi kreativní a mají co nabídnout svým hostům.
2. Pokud bych měl vybrat jeden jediný koktejl, který nás přežije, tak bych řekl, že jím bude Old Fashioned. Kombinace amerického bourbonu, cukru a bitteru, ozdobená pomerančovou kůrou a někdy i třešní. Hlavní složka – bourbon – se dá v tomto typu koktejlu nahradit vlastně jakýmkoli jiným destilátem a výsledný drink pořád chutná skvěle.
Sára Zlámalová, šéfbarmanka, Bar, který neexistuje a Slast ze skupiny Lidi z Baru
1. Mezi nejvýraznější trendy, které mi jsou blízké, patří low alko a nealkoholické koktejly. Spoustu zajímavých surovin na tyto koktejly si děláme sami. Nabízíme koktejly s velkým chuťovým i vizuálním zážitkem bez kapky alkoholu. Dalším trendem je klarifikace – laicky řečeno vyčištění koktejlu. Takhle můžete popíjet například Bloody Mary, která je z rajčatového pyré, ale vypadá jak voda ve skleničce. Další směr, který se už několik let dere do popředí, je zero waste: využít všechno, co se dá. A teď přišla do hry ještě AI. Vytvořili jsme s ní letní menu a musím říct, že některé její nápady hodnotím jako velmi inspirativní. Koktejly už dávno nejsou jen o chuti a vůni. Snažíme se zaujmout ideálně všechny smysly.
2. Gin & Tonic, jednoznačně. Ještě jsem nepotkala člověka, který by ho neměl rád. Znají ho lidé po celém světě a dá se udělat na milion způsobů. Je libo sladší? Přidáme pár kapek růžové vody. Old Tom gin infuzujeme kardamomem. Nebo trošku šílená varianta s kapary, aquavitem a koprem. Nic není problém.