Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Zajímavosti z úlu

Víte, jak se zrodí nové včelstvo? Jak se narodí královna? Co dělají včely v zimě? A proč se medy liší chutí i barvou?

Redakce Marianne | 1. 07. 2012

Nové včelstvo a královna

Od května do července vychovává včelař nová včelstva. Do dřevěné bedýnky (rojáčku) vloží 3–5 mřížek, čímž vznikne 4–6 komůrek, ve kterých se včely začnou zabydlovat. Jakmile v jedné objeví královnu, zásobují pylem už pouze ji a vytvářejí jí nejlepší podmínky pro kladení vajec a posléze líhnutí mladých včel. Po oplodnění se trubci stahují do rohů a o královnu se starají už jen včely.

Zima a včely

Včely přes zimu spí, nové se líhnou dvakrát ročně – na konci dubna a září. Zářijové přezimovávají, dubnové žijí pouze dva měsíce, poté zemřou vyčerpáním. Zatímco dělnice každý den uletí desítky kilometrů (pyl sbírají v nejbližším okolí, ale zvládnou uletět při jedné cestě až 5 km) a poté se starají o matičku a novorozence, trubci oblétávají úly a snaží se oplodnit královnu.

Chuť a barva medu záleží na původu pylu a sezoně

Od dubna do června opylovávají včely kvetoucí pole a stromy, přes léto se soustředí na květiny na loukách a od konce srpna sbírají pyl z lesa. Je-li v medu jasný původ pylu, může být tak označen, například akátový, řepkový, luční… Kvete-li v oblasti hodně rostlin, postačí označení světlý, luční, květový či lesní a tmavý medovicový (pouze z lesních kultur). „Čistý a přírodní med po pár týdnech zkrystalizuje, tmavý později než světlý. Vazkou konzistenci si udrží med pastovaný, speciálně upravený ihned po vytočení,“ dodává včelař Josef Němec. „Včely za den vyrobí maximálně 6 kg medové šťávy, za dva týdny v sezoně přibude v úlu 30 kg medu.“

Info Mariane.cz

Kdo obývá úl?

Trubci jsou včely mužského rodu, určené výhradně k oplodnění královny. Po splnění úkolu odcházejí zemřít do rohu plástve.

Královna se jako jediná v úlu stará o pokračování včelstva, denně naklade až 2000 vajec, za to se o ni dělnice obětavě starají a krmí ji želé royale, speciální šťávou z pylů bohatou na vitaminy, cukr a bílkoviny.

Dělnice vykonávají za život mnoho různých činností. Sbírají pyl z květů, přetvářejí jej na med, udržují úl v čistotě, vychovávají a pečují o potomky, střeží vchody do úlu.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Venkov & styl
Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Chaty a chalupy
Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj:  Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj: Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Cestování
Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit