Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Kvíz: Poznáte z ingrediencí lahodné pokrmy staročeské kuchyně?

Staročeská kuchyně je pokladem české kulinářské tradice, která nás vrací ke kořenům. Na venkově se vařilo z dostupných surovin, které pocházely především z domácích zahrad a sezónních úrod. Najdeme zde především brambory, obiloviny, luštěniny a byliny.

Jana Szkrobiszová | 29. 09. 2024

Jak to naši předkové dokázali? I z těch nejzákladnějších surovin uměli připravit pokrmy, které jsou dodnes součástí naší kuchyně. Základní surovina, jako mouka sloužila k pečení placek na ohni, brambory se používaly na šišky podávané s mákem nebo zelím. Luštěniny byly základem hustých polévek a kaší. Kysané zelí se často kombinovalo s vepřovým masem a knedlíky, houby z lesa se využívaly na pokrmy jako houby na kyselo. Mléko se používalo na kaše, tvaroh, nebo na náplně do buchet. A při zabijačkách se zpracovávalo vepřové na škvarky či ovar.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v tradičním chalupářském náčiní?

Život na chalupě je o spojení špetky tradice a odpočinku s praktičností. Aby chalupa působila útulně a zároveň byla plně funkční pro každodenní život a údržbu, je potřeba vybavit ji jak stylovými dekoracemi a nádobím, tak i důležitými pomocníky. Znáte všechny stylové a praktické věci, které vám mohou zpříjemnit život na chalupě?
marianne.cz

Jak vypadal prostý jídelníček venkova 

Ke snídani nesměl chybět domácí chléb se škvarkovou pomazánkou nebo sádlem, a pochoutkou bylo i ručně vyrobené máslo. Sladká jídla byla sice velmi oblíbená, ale méně častá, protože se připravovala převážně při významných příležitostech. Kynuté buchty plněné povidly, tvarohem či mákem však při těchto oslavách rozhodně nechyběly. Polévky byly absolutním základem. K jejjich výrobě postačila jednoduchá kořenová zelenina nebo houby, a polévky se často zahušťovaly, aby byly vydatnější. V období hojnosti se do nich přidávaly kroupy nebo další ingredience, které z nich dělaly chutné a syté pokrmy. Nejčastějším denním pokrmem byly kaše, připravované z mouky nebo obilovin, které se jedly buď na sladko, nebo na slano. Kaše patřily k základním jídlům, obzvláště oblíbené byly na snídani nebo večeři. Hlavní roli v jídelníčku na venkově hrály brambory, z nichž se připravovalo mnoho oblíbených pokrmů. Brambory se vařily, smažily nebo pekly, a jednoduché bramborové těsto tvořilo základ mnoha jídel. Tyto pokrmy se často kombinovaly se zelím či omáčkami. Na stole nechyběly ani kynuté placky, které se pekly přímo v peci.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Umíte správně pojmenovat barvy? Jak podle vás vypadá nachová, okrová nebo petrolejová?

Zapomeňte na tradiční pojmenování barev! Když se vypravíte do obchodu, musíte být připraveni na názvy jako je purpurová, grafitová, nebo blankytná. Víte, k jakému odstínu je přiřadit?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Venkov & styl
Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Vánoční nálada podle hvězd: Jak prožívají svátky jednotlivá znamení zvěrokruhu

Chaty a chalupy
Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj:  Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Ze zchátralé roubenky dokonalý ráj: Inspirující příběh Lucie a Erika a jejich odvážné rekonstrukce a Kokořínsku

Cestování
Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Zubrnický skanzen láká na výlet za vánočními tradicemi i vůní vánočky z kachlového sporáku

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit