Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Už nevíte, co dělat s cuketou? Šup s ní do sklenice. Naložená chutná skvěle

Cuketové období má jednu nevýhodu: najednou přijde, je opravdu intenzivní a pak zase rychle odejde. Zkuste si ho proto prodloužit naložením této zeleniny. Dokonce není nutné ani zavařování.

Jana Bitalová | 15. 07. 2024

Nejdelší vypěstovaná cuketa měřila 2,52 metru! O tento rekord se v kanadském Ontariu roku 2014 postaral Ital Giovanni Batista Scozzafava. Co asi s touto šampionkou udělal, že? Možná uvařil cukeťáky, nebo ji snad zapekl… Kdo ví, rozhodně receptů s cuketami není v době, kdy plodí, nikdy dost. To ostatně věděla i oblíbená herečka Jana Štěpánková, když se stala autorkou kuchařky s názvem Tak tady jsou ty recepty na cukety, paní Ehmová, která je plná cuketových receptů. 

Mohlo by se vám líbit

Cuketové období začíná! Zkuste ji ochutit česnekem. Jde o skvělou kombinaci

Období, které by se dalo nazvat „Ahoj, chceš cuketu?“ je tady. Mnozí pěstitelé totiž najednou mají úrodu, kterou nestíhají zpracovat, a tak se rádi podělí. Naštěstí možností jejího použití je mnoho, a tak si snad každý najde způsob, který mu bude vyhovovat. Výborná je třeba grilovaná s česnekem.
marianne.cz

Cuketa místo okurek

My pro vás tentokrát máme tip na její naložení, po němž se používá stejně jako nakládané okurky. Pokud ji budete uchovávat v lednici, vydrží až tři týdny, a to bez zavaření.

Potřebovat budete asi půlkilovou cuketu, cibuli, dvě lžičky drceného hořčičného semínka, dvě lžičky práškové hořčice, 22 g cukru, 500 ml jablečného octa, 2 lžíce soli a pro kořeněnou chuť lze přidat také lžičku kurkumy.

Cibuli a cuketu nakrájejte na kolečka. Zalijte je osolenou vodou a hodinu počkejte. V hrnci smíchejte ostatní ingredience a krátce povařte, aby se rozpustil cukr. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Cuketu a cibuli sceďte a osušte papírovými ubrousky nebo čistou utěrkou. Smíchejte je s tekutou směsí a dejte do sterilizovaných sklenic. Pokud je to nutné, přidejte ještě vodu, aby byla zelenina pod hladinou. Vložte do lednice a sklenice minimálně dva dny neotevírejte, aby se cuketa odležela. Potom už si můžete pochutnávat, jak je libo.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit