Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Už nevíte, co dělat s cuketou? Šup s ní do sklenice. Naložená chutná skvěle

Cuketové období má jednu nevýhodu: najednou přijde, je opravdu intenzivní a pak zase rychle odejde. Zkuste si ho proto prodloužit naložením této zeleniny. Dokonce není nutné ani zavařování.

Jana Bitalová | 15. 07. 2024

Nejdelší vypěstovaná cuketa měřila 2,52 metru! O tento rekord se v kanadském Ontariu roku 2014 postaral Ital Giovanni Batista Scozzafava. Co asi s touto šampionkou udělal, že? Možná uvařil cukeťáky, nebo ji snad zapekl… Kdo ví, rozhodně receptů s cuketami není v době, kdy plodí, nikdy dost. To ostatně věděla i oblíbená herečka Jana Štěpánková, když se stala autorkou kuchařky s názvem Tak tady jsou ty recepty na cukety, paní Ehmová, která je plná cuketových receptů. 

Mohlo by se vám líbit

Cuketové období začíná! Zkuste ji ochutit česnekem. Jde o skvělou kombinaci

Období, které by se dalo nazvat „Ahoj, chceš cuketu?“ je tady. Mnozí pěstitelé totiž najednou mají úrodu, kterou nestíhají zpracovat, a tak se rádi podělí. Naštěstí možností jejího použití je mnoho, a tak si snad každý najde způsob, který mu bude vyhovovat. Výborná je třeba grilovaná s česnekem.
marianne.cz

Cuketa místo okurek

My pro vás tentokrát máme tip na její naložení, po němž se používá stejně jako nakládané okurky. Pokud ji budete uchovávat v lednici, vydrží až tři týdny, a to bez zavaření.

Potřebovat budete asi půlkilovou cuketu, cibuli, dvě lžičky drceného hořčičného semínka, dvě lžičky práškové hořčice, 22 g cukru, 500 ml jablečného octa, 2 lžíce soli a pro kořeněnou chuť lze přidat také lžičku kurkumy.

Cibuli a cuketu nakrájejte na kolečka. Zalijte je osolenou vodou a hodinu počkejte. V hrnci smíchejte ostatní ingredience a krátce povařte, aby se rozpustil cukr. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Cuketu a cibuli sceďte a osušte papírovými ubrousky nebo čistou utěrkou. Smíchejte je s tekutou směsí a dejte do sterilizovaných sklenic. Pokud je to nutné, přidejte ještě vodu, aby byla zelenina pod hladinou. Vložte do lednice a sklenice minimálně dva dny neotevírejte, aby se cuketa odležela. Potom už si můžete pochutnávat, jak je libo.

Marianne je i na sociálních sítích:
Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Dobrý nápad
Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem

Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem