Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky z listového těsta jsou oprávněně oblíbeným dezertem. Navíc jejich příprava nezabere moc času a obejdou se bez kynutí. Tak je určitě vyzkoušejte.

Jana Bitalová | 23. 07. 2024

Tvarohové šátečky v sobě spojují křehkost listového těsta s jemností tvarohové náplně. Příprava je velmi jednoduchá, zvláště pokud použijete předem rozválené listové těsto. Stačí pak smíchat tvaroh se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami, a tím je náplň hotová. Zabalíte ji do těsta a pečete dozlatova. Na závěr je ještě polijete máslem s rumem, což jim dodá jedinečnou chuť.

Listové těsto: Kupované, nebo domácí?

Listové těsto řada z nás kupuje, nicméně možností je samozřejmě příprava vlastního. I když se pečení tímto způsobem o něco prodlouží, výsledek bude ještě lepší. Tento recept tak nabízí nejen rychlou verzi pro každodenní pečení, ale i možnost experimentovat a připravit si šátečky zcela od základu. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, tvarohové šátečky určitě potěší všechny, kteří mají rádi sladké pečivo.

Mohlo by se vám líbit

Recept na žemlovku: Na téhle by si pochutnaly i naše babičky

O žemlovce psala už Magdalena Dobromila Rettigová a mnohým z nás její vůně připomene dětství, kdy nám tuhle sladkou dobrotu pekla babička. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vám v kuchyni zavoní sladká nostalgie.
marianne.cz

Recept na tvarohové šátečky

Co budete potřebovat?

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vajíčko 
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • ½ čajové lžičky citronové kůry 
  • hrst rozinek
  • listové těsto (cca 275 g)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem do hladké směsi. Přidejte citronovou kůru a rozinky a dobře promíchejte.

Listové těsto rozložte a nakrájejte na 15 stejných čtverců (pokud máte těsto s rozměry 24 x 40 cm, měly by mít čtverce stranu 8 cm). Na střed každého čtverce dejte lžičku náplně, přeložte všechny čtyři rohy do středu (jako obálku) a zajistěte párátkem. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

Hotové a ještě teplé šátečky potřete směsí másla a rumu a posypte moučkovým cukrem. Nechte úplně vychladnout.

Příprava těchto šátečků je opravdu rychlá, a to hlavně díky použití předem rozváleného těsta. Pokud však máte více času, zkuste připravit domácí listové těsto. Příprava bude sice o dost delší, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Marianne je i na sociálních sítích:

Čtěte také: Jak připravit domácí listové těsto, aby se vždy povedlo

Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto dostupné i v obchodech? Můžete si být naprosto jistí tím, že je v těstě máslo! A na chuti se to jednoznačně podepíše. Poctivý štrúdl tak bude vonět až k sousedům. Tak jdeme na to!
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Dobrý nápad
Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem

Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem