Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky z listového těsta jsou oprávněně oblíbeným dezertem. Navíc jejich příprava nezabere moc času a obejdou se bez kynutí. Tak je určitě vyzkoušejte.

Jana Bitalová | 23. 07. 2024

Tvarohové šátečky v sobě spojují křehkost listového těsta s jemností tvarohové náplně. Příprava je velmi jednoduchá, zvláště pokud použijete předem rozválené listové těsto. Stačí pak smíchat tvaroh se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami, a tím je náplň hotová. Zabalíte ji do těsta a pečete dozlatova. Na závěr je ještě polijete máslem s rumem, což jim dodá jedinečnou chuť.

Listové těsto: Kupované, nebo domácí?

Listové těsto řada z nás kupuje, nicméně možností je samozřejmě příprava vlastního. I když se pečení tímto způsobem o něco prodlouží, výsledek bude ještě lepší. Tento recept tak nabízí nejen rychlou verzi pro každodenní pečení, ale i možnost experimentovat a připravit si šátečky zcela od základu. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, tvarohové šátečky určitě potěší všechny, kteří mají rádi sladké pečivo.

Mohlo by se vám líbit

Recept na žemlovku: Na téhle by si pochutnaly i naše babičky

O žemlovce psala už Magdalena Dobromila Rettigová a mnohým z nás její vůně připomene dětství, kdy nám tuhle sladkou dobrotu pekla babička. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vám v kuchyni zavoní sladká nostalgie.
marianne.cz

Recept na tvarohové šátečky

Co budete potřebovat?

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vajíčko 
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • ½ čajové lžičky citronové kůry 
  • hrst rozinek
  • listové těsto (cca 275 g)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C. Tvaroh prošlehejte se žloutkem a cukrem do hladké směsi. Přidejte citronovou kůru a rozinky a dobře promíchejte.

Listové těsto rozložte a nakrájejte na 15 stejných čtverců (pokud máte těsto s rozměry 24 x 40 cm, měly by mít čtverce stranu 8 cm). Na střed každého čtverce dejte lžičku náplně, přeložte všechny čtyři rohy do středu (jako obálku) a zajistěte párátkem. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

Hotové a ještě teplé šátečky potřete směsí másla a rumu a posypte moučkovým cukrem. Nechte úplně vychladnout.

Příprava těchto šátečků je opravdu rychlá, a to hlavně díky použití předem rozváleného těsta. Pokud však máte více času, zkuste připravit domácí listové těsto. Příprava bude sice o dost delší, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Čtěte také: Jak připravit domácí listové těsto, aby se vždy povedlo

Příprava domácího listového těsta je trochu vyšší dívčí. Proč byste se do ní měli pouštět, i když je listové těsto dostupné i v obchodech? Můžete si být naprosto jistí tím, že je v těstě máslo! A na chuti se to jednoznačně podepíše. Poctivý štrúdl tak bude vonět až k sousedům. Tak jdeme na to!
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit