Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tibetská houba za pár kaček vykouzlí zdravý nápoj. Zjistěte, jak ho připravit

Tibetská houba, neboli také kefírová zrna, je živá kultura. K tomu, aby vyrobila zdravý kefír, potřebuje pouze mléko a jeden den. Pojďte zjistit, zda by se nehodila i vám.

Jana Bitalová | 2. 04. 2024

Tibetskou houbu tvoří bakterie a kvasinky –⁠⁠⁠⁠⁠ mléčné a octové. Má bílou barvu a tak trochu připomíná velmi malý květák. K životu jí stačí mléko, v němž zahájí kvasný proces. Díky němu vzniká lehce stravitelný protein a kvasné laktobakterie, které v lidském organismu napomáhají k mikrobiální rovnováze trávicího ústrojí a zabraňují množení parazitů, plísní, hniloby a dalších nepříznivých procesů.

Kromě trávicího traktu má kefír vyprodukovaný tibetskou houbou pozitivní účinky na žlučník i žlučovody, slinivku, játra, ledviny a močové cesty. Dále je zdrojem vitamínů B9 a B12 a dodává energii. Je tak skvělou podporou pro zdravý životní styl.

Jak na kefír z tibetské houby?

Nejprve musíte pořídit samotnou tibetskou houbu. Na internetu najdete řadu inzerátů, kde je jejich majitelé nabízejí za ceny v rámci desítek, max. stovek korun. Pro začátek přitom budete potřebovat množství odpovídající 4 lžícím pro 500 ml mléka.

Důležité pravidlo: Tibetská houba nesnáší dotek kovu, takže při péči o ni používejte pouze plastové a skleněné nádobí, jinak by zanikla.

Čtyři lžíce kefírové houby zalijte 500 ml mléka. Určitě bude lepší čerstvé, ideálně kvalitní z mlékárny. Trvanlivému se raději vyhněte. Nádobu zakryjte kouskem látky, ale nepoužívejte víčko ani ji nenechávejte bez krytí, protože by se mohly objevit octomilky. Nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Po jejich uplynutí zamíchejte plastovou lžičkou a sceďte přes plátýnko, plastový cedník nebo sítko. Houby vložte do nové dávky mléka a kefír vypijte.

Tibetská houba se bude množit, takže ji pak můžete nabídnout svým blízkým nebo na internetu.

Co s tibetskou houbou, když jedete na dovolenou?

Pokud víte, že se o houbu nebudete moci týden postarat, nezoufejte. Rozhodně to neznamená její konec. Tibetská houba se dá snadno uskladnit. Stačí postupovat úplně stejně, jako když vyrábíte kefír, jen nádobu nenecháte v pokojové teplotě, ale dáte ji do lednice. Kvasný proces se zpomalí a houba týden vydrží. Navíc, až se vrátíte z dovolené, bude na vás čekat hotový kefír.

Ani delší uskladnění není problém. Dvě lžičky tibetské houby dejte do uzavíratelné nádoby, zalijte do jejích dvou třetin mlékem a uložte do mrazáku. Takhle tibetská houba vydrží i několik let.

Mohlo by se vám líbit

Naklíčené brambory nejsou zdravé. Nepoužíváte je?

Pokud vám ve špajzu vyklíčí česnek nebo cibule, nevyhazujte zelené výhonky a využijte jejich blahodárné účinky. Naopak u brambor buďte opatrní kvůli toxicitě.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit