Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Švestkové buchty jako od babičky: Vyzkoušejte náš recept

Kdo by neměl rád švesťáky od babičky, viďte? A právě teď je ta nejlepší doba si na ně zavzpomínat ve vlastní kuchyni. Švestky totiž zrovna dozrávají.

Jana Bitalová | 17. 08. 2024

Kynuté buchty jsou už tradičním moučníkem. Kdysi na ně však hospodyňky nepoužívaly droždí, ale kvas. Mouka zase pocházela z místního mlýna, mléko, máslo i vajíčka z vlastního chovu krav a slepic. Buchty se pak plnily třeba tvarohem, mákem, povidly a právě i ovocem... zkrátka tím, co zrovna bylo dostupné.

Pec, ve které se pekly nejen buchty, ale i další dobroty, byla vytápěná dřevem. Nebylo to s ní samozřejmě tak snadné jako s našimi elektrickými troubami. Nestačilo otočit knoflíkem a nastavit požadovanou teplotu, ale musela se správně nahřát. Hospodyňky ovšem věděly, jak na to.

Mohlo by se vám líbit

Cuketový perník má mnoho podob. Upečte si ho v té, která vám bude nejvíc chutnat

Cuketa je zajímavá tím, že z ní připravíte slané i sladké pokrmy. A právě jedním z nich je cuketový perník, jenž navíc ozvláštníte mnoha způsoby.
marianne.cz

Recept na kynuté buchty se švestkami

Co budete potřebovat?

  • 500 g pšeničné polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g rozehřátého  másla 
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 36 ks švestek (vypeckovaných, rozpůlených)
  • cukr na posypání švestek
  • skořice na posypání švestek
  • moučkový cukr na poprášení

Jak na to?

Těsto připravíte tak, že do prosáté mouky uděláte důlek, nalijete do něj trochu vlažného mléka, přidáte droždí a lžíci cukru. Počkáte 15 minut, než vzejde kvásek.

Poté přimícháte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky, citronovou kůru a sůl, a vypracujete těsto. Necháte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozválíte na tloušťku 1,5 cm a nakrájíte na čtverce o velikosti 7 cm. Na každý čtverec položíte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypete je cukrem a skořicí, a přikryjete dalšími třemi půlkami švestek. Spojíte protilehlé rohy těsta, pevně je stiskněte a vytvarujte buchty.

Buchty potřete rozpuštěným máslem ze všech stran a vyskládáte těsně vedle sebe do vymazaného pekáče. Pečete při 180 °C, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pak už jenom posypete moučkovým cukrem a je hotovo.

Čtěte také: Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Možná jste až dosud znali bramborové knedlíky plněné jen uzeným, ale nasladko jsou snad ještě lepší. Ovocné knedlíky z bramborového těsta můžete plnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem, stejně jako knedlíky kynuté. My vyzkoušeli švestkové, ale stejně výborné jsou i meruňkové, nebo třeba jahodové. Recept na ovocné knedlíky je pro čtyři osoby, ale jsou tak báječné, že uvedené množství příště jistě znásobíte.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit