Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Sezóna jahod vrcholí! Pusťte se do marmelády a užívejte si jejich chuť po celý rok

Výroba domácí jahodové marmelády je skvělý způsob, jak si uchovat letní chutě po celý rok. Tento proces je jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin. Pojďte, ukážeme vám, jak si připravit lahodnou jahodovou marmeládu přímo ve vlastní kuchyni.

Jana Bitalová | 13. 06. 2024

I když se všeobecně používá spojení jahodová marmeláda, ve skutečnosti jde vlastně o chybu. Marmeláda alespoň z 20 % obsahuje citrusy, zatímco z ostatních druhů ovoce se vyrábí džem. Zároveň v marmeládě bývá celé ovoce nebo jeho větší kusy a v džemu jen maličké kousky, případně je zcela hladké konzistence. Ale teď už pojďme na ten recept na jahodovou marmeládu, tedy vlastně džem...

Co budete potřebovat?

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 250 g cukru
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Pektin (pokud chcete marmeládu zpevnit, lze to ale i bez něj)

Pektin urychluje houstnutí

Pektin po přidání k ostatním ingrediencím reaguje s cukrem a kyselinou (například citronovou šťávou), čímž vzniká gelová struktura. Tato reakce je základem pro tuhnutí marmelády a často se přidává k ovoci s nízkým obsahem přirozeného pektinu, aby se zajistilo, že marmeláda správně zhoustne.

Výhodou používání pektinu při výrobě marmelády je zkrácení doby vaření, což pomáhá zachovat chuť ovoce, a u některých receptů také nabízí možnost snížení množství cukru.

Jak na jahodovou marmeládu?

Nejprve jahody pečlivě omyjte, odstraňte jim stopky a nakrájejte je. Pokud máte rádi marmeládu s kousky ovoce, můžete jahody pouze rozmačkat, jinak je rozmixujte na hladkou kaši.

Dejte jahody do hrnce a přidejte citronovou šťávu. Pomalu zahřívejte na středním stupni, dokud jahody nezačnou pouštět šťávu. Jakmile ji pustí dostatek, přidejte cukr a dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne bublat. Pokud chcete, můžete přidat pektin podle návodu na obalu, aby byla marmeláda pevnější.

Marmeládu vařte dokud nezhoustne, cca 20 minut. Než bude hotová, připravte si sklenice, které umyjte a sterilizujte ve vroucí vodě nebo v troubě. 

Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic. Naplňte je až po okraj a okamžitě uzavřete víčky. Potom je naskládejte do hrnce s vodou, která dosahuje až po víčka, a vařte přibližně 10 minut. Případně naplněné sklenice uzavírejte a ihned otáčejte víčkem dolů, přičemž je tak nechte až do úplného vychladnutí.

Mohlo by se vám líbit

Pažitku zná každý, ale její květy používá málokdo. Změňte to a nebudete litovat!

Pažitka je oblíbenou bylinkou díky své charakteristické chuti a vůni. Jen málokdo však používá její květy, které nejen krásně vypadají, ale také jsou chutné a zdravé. Zjistěte, na co se dají použít…
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit