Jak na jahodovou marmeládu?
Nejprve jahody pečlivě omyjte, odstraňte jim stopky a nakrájejte je. Pokud máte rádi marmeládu s kousky ovoce, můžete jahody pouze rozmačkat, jinak je rozmixujte na hladkou kaši.
Dejte jahody do hrnce a přidejte citronovou šťávu. Pomalu zahřívejte na středním stupni, dokud jahody nezačnou pouštět šťávu. Jakmile ji pustí dostatek, přidejte cukr a dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezačne bublat. Pokud chcete, můžete přidat pektin podle návodu na obalu, aby byla marmeláda pevnější.
Marmeládu vařte dokud nezhoustne, cca 20 minut. Než bude hotová, připravte si sklenice, které umyjte a sterilizujte ve vroucí vodě nebo v troubě.
Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic. Naplňte je až po okraj a okamžitě uzavřete víčky. Potom je naskládejte do hrnce s vodou, která dosahuje až po víčka, a vařte přibližně 10 minut. Případně naplněné sklenice uzavírejte a ihned otáčejte víčkem dolů, přičemž je tak nechte až do úplného vychladnutí.