Jak na rebarborový dort?
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte strouhankou dortovou formu o průměru 24 cm. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vajíčka a prošlehejte. Případně vmíchejte vanilku.
V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně tyto suché ingredience přidávejte do máslové směsi, a to střídavě s mlékem. Míchejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Přidejte do těsta nakrájenou rebarboru (případně i jahody) a jemně promíchejte.
Na drobenku v míse smíchejte mouku a cukr. Přidejte studené máslo a zpracujte ho do hrubé drobenky.
Nalijte těsto do dortové formy a rovnoměrně rozetřete, posypte ho drobenkou. Pečte v předehřáté troubě asi 40 až 50 minut – raději špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Nechte dort asi čtvrt hodiny chladnout ve formě, a to ideálně na mřížce, pak ho vyjměte a počkejte, až úplně vychladne.
Rebarborový dort můžete podávat samotný i se zmrzlinou a šlehačkou.