Pomerančový ocet
Stačí naložit pomerančovou kůru do octa a nechat ji louhovat několik týdnů. Výsledný ocet má nejen citrusovou chuť, která je zajímavým základem pro salátové dresinky.
Kandovaná pomerančová kůra
Vychutnejte si slaďoučkou kandovanou kůru, která je výborná v dezertech nebo jako dekorace na dorty i moučníky. Až ji budete chystat, dejte si pozor, aby byla tenká a nakrájené kousky neměly bílou část kůry, která je hořká.
Kůru ze tří až čtyř pomerančů nakrájejte na proužky (o délce cca půl centimetru) a dejte je do hrnce s vodou a vařte pět minut. Slijte vodu a to samé udělejte ještě dvakrát. V jiném hrnci smíchejte hrnek cukru a půl hrnku vody a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu, přidejte kůru a na mírném ohni pomalu vařte, aby kůra zprůhledněla a tekutina zhoustla – asi 45 minut za občasného zamíchání. Vylovte kůru a nechte ji přes noc okapat a oschnout.
Skladujte v dobře uzavřené nádobě na chladném a suchém místě, kde vydrží až několik měsíců. Používejte do koláčů, na dorty i při přípravě dalších druhů moučníků.