Základem je recept, na nějž budete potřebovat:
- perfektně čistou velkou sklenici (např. třílitrovou zavařovačku)
- plátýnko a gumičku
- 1 litr vody
- lžičku kvalitního sypaného čaje bez aromat, například zeleného
- 90 gramů třtinového cukru
Litr vody převařte a dejte do něj lžičku čaje, nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a v čaji rozmíchejte cukr – použijte raději vařečku, kombucha nemá příliš ráda kovové materiály. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a nalijte do sklenice. Přidejte kombuchu (světlou stranou vzhůru) se 100 ml původního nálevu, ve kterém byla.
Sklenici překryjte plátýnkem upevněným gumičkou a nechte třeba na kuchyňské lince, jen na ni nesmí svítit sluníčko. Za pět dní můžete začít ochutnávat nápoj. Zhruba do týdne až devíti dnů bude hotový. Čím déle ho necháte, tím bude kyselejší, a proto je potřeba najít ten správný den, kdy vám bude chuť vyhovovat.
Nápoj sceďte přes plátýnko a uložte do lednice, kde vydrží cca čtyři dny, Nezapomeňte kombuše připravit nový nálev. Než ji do něj vložíte, jemně ji opláchněte studenou (ale ne ledovou) vodou.