Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev je v kuchyni základní surovinou, přičemž je pro ni charakteristická oranžová barva. Tu ale nemá od svých prvopočátků. Naopak, dříve ji lidé znali v barvách, které dnes považujeme za zvláštní.

Jana Bitalová | 26. 07. 2024

Mrkev lidé pěstovali už ve starověku, to však ještě mívala bílou, fialovou a žlutou barvu. Typickou oranžovou totiž získala až v 17. století v Evropě. K tomu se traduje příběh, že ji nizozemští pěstitelé vyšlechtili, aby vzdali hold králi Vilému Oranžskému, přičemž oranžová platila za tradiční barvu králů. 

Mrkev je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje hlavně vitamín A, který je důležitý pro zdravé oči, a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, takže podporuje trávení.

Co se týká použití v kuchyni, je mrkev všestranná. Hodí se do polévek, k masům, do salátů a na výrobu moučníků, jako jsou mrkvový dort a mrkvánky. Coby příloha je chutná například glazovaná, na kterou pro vás máme recept.

Mohlo by se vám líbit

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky z listového těsta jsou oprávněně oblíbeným dezertem. Navíc jejich příprava nezabere moc času a obejdou se bez kynutí. Tak je určitě vyzkoušejte.
marianne.cz

Jak na glazovanou mrkev?

Budete potřebovat:

  • 40 g másla
  • polévkovou lžíci sádla
  • 6 stroužků česneku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku koriandrových semínek
  • šťávu ze dvou pomerančů
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 svazky mrkve s kousky natí 
  • sůl 
  • pepř

Jak na to?

V hrnci rozpusťte máslo a sádlo. Česnek rozmačkejte plochou stranou nože a vložte do hrnce spolu s cukrem, koriandrovými semínky, pomerančovou šťávou a tymiánem. Poté přidejte mrkev v jedné vrstvě, osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a snižte teplotu. Vařte pod pokličkou 12 až 15 minut, dokud mrkev nezměkne.

Poté odkryjte pokličku a míchejte dalších 5 minut, dokud mrkev nebude lepkavá a zkaramelizovaná. Pak je výborná!

Čtěte také: Zamotávané tortilly

Tortilly plněné mletým masem si můžete dopřát v celku nebo nakrájené na zábavné šneky. Delší prováření masové omáčky lépe prolne chutě, ale v časové tísni stačí k uspokojivému výsledku i 20 minut. Pokud chcete dětem pomoct, připravte ji předem. Hodí se uvařit jí rovnou více a mít ji po ruce v mrazáku.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit