Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev je v kuchyni základní surovinou, přičemž je pro ni charakteristická oranžová barva. Tu ale nemá od svých prvopočátků. Naopak, dříve ji lidé znali v barvách, které dnes považujeme za zvláštní.

Jana Bitalová | 26. 07. 2024

Mrkev lidé pěstovali už ve starověku, to však ještě mívala bílou, fialovou a žlutou barvu. Typickou oranžovou totiž získala až v 17. století v Evropě. K tomu se traduje příběh, že ji nizozemští pěstitelé vyšlechtili, aby vzdali hold králi Vilému Oranžskému, přičemž oranžová platila za tradiční barvu králů. 

Mrkev je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje hlavně vitamín A, který je důležitý pro zdravé oči, a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, takže podporuje trávení.

Co se týká použití v kuchyni, je mrkev všestranná. Hodí se do polévek, k masům, do salátů a na výrobu moučníků, jako jsou mrkvový dort a mrkvánky. Coby příloha je chutná například glazovaná, na kterou pro vás máme recept.

Mohlo by se vám líbit

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky z listového těsta jsou oprávněně oblíbeným dezertem. Navíc jejich příprava nezabere moc času a obejdou se bez kynutí. Tak je určitě vyzkoušejte.
marianne.cz

Jak na glazovanou mrkev?

Budete potřebovat:

  • 40 g másla
  • polévkovou lžíci sádla
  • 6 stroužků česneku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku koriandrových semínek
  • šťávu ze dvou pomerančů
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 svazky mrkve s kousky natí 
  • sůl 
  • pepř

Jak na to?

V hrnci rozpusťte máslo a sádlo. Česnek rozmačkejte plochou stranou nože a vložte do hrnce spolu s cukrem, koriandrovými semínky, pomerančovou šťávou a tymiánem. Poté přidejte mrkev v jedné vrstvě, osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a snižte teplotu. Vařte pod pokličkou 12 až 15 minut, dokud mrkev nezměkne.

Poté odkryjte pokličku a míchejte dalších 5 minut, dokud mrkev nebude lepkavá a zkaramelizovaná. Pak je výborná!

Marianne je i na sociálních sítích:

Čtěte také: Zamotávané tortilly

Tortilly plněné mletým masem si můžete dopřát v celku nebo nakrájené na zábavné šneky. Delší prováření masové omáčky lépe prolne chutě, ale v časové tísni stačí k uspokojivému výsledku i 20 minut. Pokud chcete dětem pomoct, připravte ji předem. Hodí se uvařit jí rovnou více a mít ji po ruce v mrazáku.
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Dobrý nápad
Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem

Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem