Meruňkové knedlíky jako od maminky: Pochutná si celá rodina!
Právě dozrávají slaďoučké meruňky, které mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Dopřejte si je třeba v tvarohových knedlících.
marianne.cz
Stačí vyjít někam mezi louky a pole a narazíte na stromy, na jejichž větvích jsou malé plody. Jedná se o mirabelky a špendlíky, které bývají značně opomíjené, a přitom mají výbornou chuť a v kuchyni se dají použít na mnoho způsobů.
Mnohdy mirabelky a špendlíky lidé neznají nebo je mezi sebou zaměňují. Rozhodně ovšem platí, že třeba oproti klasickým švestkám jde u nás o značně opomíjené druhy ovoce, což je škoda. Chutnají totiž skvěle čerstvé i upravené.
Mirabelky jsou žluté nebo světle oranžové plody, které rostou na slivoni mirabelka (poddruh švestky). Mají sladkou až mírně kyselou chuť a vyrobit z nich můžete džem, kompot i sladké moučníky. Navíc jsou bohaté na vitamín C, vitamín A a vlákninu i antioxidanty. Zvláště ve Francii jde o velmi ceněné ovoce, přičemž se dokonce konají jim věnované slavnosti.
Špendlíky jsou odrůdou slivoní a vyznačují se menšími plody, často žlutozelené barvy. Mívají sladkokyselou chuť a jsou velmi šťavnaté. Stejně jako mirabelky se hodí pro výrobu džemů, marmelád a kompotů i do sladkých dezertů. Obsahují vitamín C, vitamín K a vitamín A. Jsou také zdrojem vlákniny a minerálů, jako je draslík a hořčík.
Oba druhy ovoce jsou nenáročné na pěstování. Potřebují jen slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Stromy začínají plodit obvykle po třech až pěti letech od výsadby, a to vždy v druhé polovině léta.
Oba druhy však na mnohých místech najdete vysazené například u polních cest, takže je můžete ochutnat během procházky.
www.cs.wikipedia.org