Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mirabelky a špendlíky: Opomíjené ovoce, které nám má co nabídnout

Stačí vyjít někam mezi louky a pole a narazíte na stromy, na jejichž větvích jsou malé plody. Jedná se o mirabelky a špendlíky, které bývají značně opomíjené, a přitom mají výbornou chuť a v kuchyni se dají použít na mnoho způsobů.

Jana Bitalová | 7. 08. 2024

Mnohdy mirabelky a špendlíky lidé neznají nebo je mezi sebou zaměňují. Rozhodně ovšem platí, že třeba oproti klasickým švestkám jde u nás o značně opomíjené druhy ovoce, což je škoda. Chutnají totiž skvěle čerstvé i upravené.

Mohlo by se vám líbit

Meruňkové knedlíky jako od maminky: Pochutná si celá rodina!

Právě dozrávají slaďoučké meruňky, které mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Dopřejte si je třeba v tvarohových knedlících.
marianne.cz

Poznejte mirabelky a špendlíky

Mirabelky jsou žluté nebo světle oranžové plody, které rostou na slivoni mirabelka (poddruh švestky). Mají sladkou až mírně kyselou chuť a vyrobit z nich můžete džem, kompot i sladké moučníky. Navíc jsou bohaté na vitamín C, vitamín A a vlákninu i antioxidanty. Zvláště ve Francii jde o velmi ceněné ovoce, přičemž se dokonce konají jim věnované slavnosti.

Špendlíky jsou odrůdou slivoní a vyznačují se menšími plody, často žlutozelené barvy. Mívají sladkokyselou chuť a jsou velmi šťavnaté. Stejně jako mirabelky se hodí pro výrobu džemů, marmelád a kompotů i do sladkých dezertů. Obsahují vitamín C, vitamín K a vitamín A. Jsou také zdrojem vlákniny a minerálů, jako je draslík a hořčík. 

Mohlo by se vám líbit

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat sezónní ovoce a zeleninu pro pozdější použití. Přestože je však tento proces poměrně jednoduchý, může dojít k potížím, které ovlivní výsledek vašeho zavařování. Z toho důvodu jsme pro vás připravili výčet nejčastějších chyb a tipy, jak jim předejít.
marianne.cz

Vysaďte je ve vlastní zahradě

Oba druhy ovoce jsou nenáročné na pěstování. Potřebují jen slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Stromy začínají plodit obvykle po třech až pěti letech od výsadby, a to vždy v druhé polovině léta.

Oba druhy však na mnohých místech najdete vysazené například u polních cest, takže je můžete ochutnat během procházky. 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit