Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Bezový sirup pro chuť i zdraví: Připravte ho bez vaření, ať nezničíte cenné látky

Bezový sirup je oblíbený hlavně pro svou sladkou chuť, nicméně květy černého bezu, z nichž se vyrábí, mají také pozitivní účinky na zdraví. Právě teď jsou jimi keře obsypané, tak honem na ně!

Jana Bitalová | 6. 06. 2024

Bezový sirup je častou přísadou do domácích limonád, protože má jemnou, ale zajímavou chuť. Obsahuje však také vitamín C a antioxidanty. Kromě toho působí protizánětlivě, díky čemuž pomůže při léčbě chřipky a nachlazení. Tak už neváhejte a připravte si ho do zásoby.

Jak na bezový sirup?

Budete potřebovat:

  • 35 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 2 kg třtinového cukru (můžete použít samozřejmě i běžný cukr krystal)
  • 2 citrony (ideálně v bio kvalitě, u klasických odstraňte slupku)
  • 40 g kyseliny citronové

Postup přípravy bezového sirupu

Květy černého bezu nesbírejte po dešti, ať nejsou mokré, a vždy s nimi lehce zatřepejte, abyste shodili broučky a jiný hmyz. Doma květy zbavte stonků a neoplachujte je, zbytečně byste ubrali na chuti a vůni.

Převařte vodu a počkejte, až bude pouze teplá. Ponořte do ní květy černého bezu, nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte takto 24 hodin na chladném a temném místě.

Poté směs přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abyste odstranili veškeré pevné části. Nalijte tekutinu znovu do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte na mírném stupni, dokud se cukr nerozpustí. Vyvarujte se varu, který by zničil zdraví prospěšné látky. Horký sirup nalijte do čistých skleněných lahví nebo sklenic a ihned uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Sběr bezových květů neodkládejte

Bezový sirup je nejen lahodným a osvěžujícím nápojem, ale také přírodní podporou pro zdraví. Jeho příprava je snadná a levná, proto tento recept určitě vyzkoušejte. Jen si musíte pospíšit, bez už bude brzy odkvétat.

Mohlo by se vám líbit

Recept na mátový sirup, s nímž vykouzlíte svěží limonádu. Rodina i návštěvy budou ohromené!

Vzhledem k aktuálnímu počasí nejspíš na osvěžení ještě nemyslíte, ale s horkými letními dny bude ideální doba na domácí limonády. Proto si už teď připravte sirup z máty, která na jaře roste jako houby po dešti.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit