Jak na bezový sirup?
Budete potřebovat:
- 35 květů černého bezu
- 2 litry vody
- 2 kg třtinového cukru (můžete použít samozřejmě i běžný cukr krystal)
- 2 citrony (ideálně v bio kvalitě, u klasických odstraňte slupku)
- 40 g kyseliny citronové
Postup přípravy bezového sirupu
Květy černého bezu nesbírejte po dešti, ať nejsou mokré, a vždy s nimi lehce zatřepejte, abyste shodili broučky a jiný hmyz. Doma květy zbavte stonků a neoplachujte je, zbytečně byste ubrali na chuti a vůni.
Převařte vodu a počkejte, až bude pouze teplá. Ponořte do ní květy černého bezu, nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte takto 24 hodin na chladném a temném místě.
Poté směs přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, abyste odstranili veškeré pevné části. Nalijte tekutinu znovu do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte na mírném stupni, dokud se cukr nerozpustí. Vyvarujte se varu, který by zničil zdraví prospěšné látky. Horký sirup nalijte do čistých skleněných lahví nebo sklenic a ihned uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.