Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Banánové lívance: Připravte chutnou a zdravou snídani, na níž si pochutnají i děti

Banánové lívance jsou oblíbenou dobrotou, která v sobě propojuje zdravé suroviny a skvělou chuť. Hodí se ke snídani, svačině i jako dezert. Připravte je podle následujícího receptu a přesvědčte se, že si pochutná celá rodina.

Jana Bitalová | 12. 08. 2024

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou banánové lívance tak populární, je jejich výživová hodnota. Banány jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, obsahují například draslík, jenž je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému, a také vitamín B6, který podporuje metabolismus a tvorbu červených krvinek. Navíc těsto přirozeně osladí a není potřeba do něj přidávat cukr.

Banánové lívance lze podávat s různými druhy ovoce, jako jsou jahody, borůvky, kiwi, maliny a další. Skvělou volbou je také jogurt, zakysaná smetana, med a různé druhy sirupů. Trochu „hříšnější přílohou“ je pak šlehačka, sladký pudink nebo dokonce karamel.

Mohlo by se vám líbit

Mrkvance mají svou pouť. Vydejte se na ni, nebo si je upečte podle našeho receptu

Polná je město na Vysočině, které má bohatou, někdy až tragickou historii. Známé je ale také tradičními buchtami, kterým se říká mrkvance. Přijeďte je ochutnat na místní pouť, nebo si je zkuste upéct doma.
marianne.cz

Recept na banánové lívance

Co budete potřebovat?

  • 1 banán
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty (nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku)
  • Přepuštěné máslo (ghí) na opékání
  • Bílý jogurt k podávání
  • Med 

Jak na to?

Oloupejte zralý banán a rozmačkejte ho vidličkou. Poté k němu přidejte vajíčko, skořici a vanilku, a vše důkladně promíchejte. Nebojte se použít i velmi zralé banány, dodají lívancům sladší chuť.

Rozpalte pánev, potřete ji přepuštěným máslem a pomocí lžíce na ní tvořte malé lívanečky. Těsto neobsahuje mouku, a proto mějte na paměti, že větší lívance by se těžko otáčely. Po jedné minutě je obraťte a osmažte i z druhé strany.

Hotové lívance podávejte s ovocem, smetanou, medem atd.

Čtěte také: Oslava se blíží a vy stále přemýšlíte, jaký dort zvolit? Zkuste palačinkový dort. Je snadný a efektní, navíc je nenáročný na suroviny

Plánujete oslavu a chybí už jen správný dort? Zkuste namísto obvyklého piškotu použít palačinky! A to ve všech možných podobách – klasické, kakaové nebo bezlepkové crêpes. Na palačinkový dort budete krom palačinek potřebovat už jen správný krém a čerstvé ovoce na ozdobu.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Dobrý nápad
Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Dobrý nápad
Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

Dobrý nápad
Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit