Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Banánové lívance: Připravte chutnou a zdravou snídani, na níž si pochutnají i děti

Banánové lívance jsou oblíbenou dobrotou, která v sobě propojuje zdravé suroviny a skvělou chuť. Hodí se ke snídani, svačině i jako dezert. Připravte je podle následujícího receptu a přesvědčte se, že si pochutná celá rodina.

Jana Bitalová | 12. 08. 2024

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou banánové lívance tak populární, je jejich výživová hodnota. Banány jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, obsahují například draslík, jenž je důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému, a také vitamín B6, který podporuje metabolismus a tvorbu červených krvinek. Navíc těsto přirozeně osladí a není potřeba do něj přidávat cukr.

Banánové lívance lze podávat s různými druhy ovoce, jako jsou jahody, borůvky, kiwi, maliny a další. Skvělou volbou je také jogurt, zakysaná smetana, med a různé druhy sirupů. Trochu „hříšnější přílohou“ je pak šlehačka, sladký pudink nebo dokonce karamel.

Mohlo by se vám líbit

Mrkvance mají svou pouť. Vydejte se na ni, nebo si je upečte podle našeho receptu

Polná je město na Vysočině, které má bohatou, někdy až tragickou historii. Známé je ale také tradičními buchtami, kterým se říká mrkvance. Přijeďte je ochutnat na místní pouť, nebo si je zkuste upéct doma.
marianne.cz

Recept na banánové lívance

Co budete potřebovat?

  • 1 banán
  • 2 vajíčka
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty (nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku)
  • Přepuštěné máslo (ghí) na opékání
  • Bílý jogurt k podávání
  • Med 

Jak na to?

Oloupejte zralý banán a rozmačkejte ho vidličkou. Poté k němu přidejte vajíčko, skořici a vanilku, a vše důkladně promíchejte. Nebojte se použít i velmi zralé banány, dodají lívancům sladší chuť.

Rozpalte pánev, potřete ji přepuštěným máslem a pomocí lžíce na ní tvořte malé lívanečky. Těsto neobsahuje mouku, a proto mějte na paměti, že větší lívance by se těžko otáčely. Po jedné minutě je obraťte a osmažte i z druhé strany.

Hotové lívance podávejte s ovocem, smetanou, medem atd.

Čtěte také: Oslava se blíží a vy stále přemýšlíte, jaký dort zvolit? Zkuste palačinkový dort. Je snadný a efektní, navíc je nenáročný na suroviny

Plánujete oslavu a chybí už jen správný dort? Zkuste namísto obvyklého piškotu použít palačinky! A to ve všech možných podobách – klasické, kakaové nebo bezlepkové crêpes. Na palačinkový dort budete krom palačinek potřebovat už jen správný krém a čerstvé ovoce na ozdobu.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit