TROJÍ UŽITEK
Ovce se zpravidla chovají kvůli vlně, masu, mléku, a v poslední době i jako „ekologické sekačky trávy“. Některá plemena jsou vhodnější na maso, jiná jsou přeborníky v dojivosti, další poskytují kvalitní vlnu. I když s vlnou, jak podotýkají zkušení chovatelé, je to dnes trochu nahnuté. Výkupní cena se pohybuje nízko a chovat tak ovečky jen pro vlnu už se moc nevyplatí. Valašská ovce je v tomto ohledu „univerzální voják“. Poskytuje všechno, pro co ji lidé kdysi potřebovali – dává trochu mléka, trochu masa a trochu hrubé vlny. Říkalo se, že kdo v době největší bídy a vystěhovalectví na začátku 20. století vlastnil 30 až 40 valašek, nemusel odejít za živobytím do Ameriky. Dřív ta variabilita stačila, nyní je to podle chovatelů pro valašku spíš hendikep. Nedokáže konkurovat plemenům šlechtěným na vysokou užitkovost, ať se jedná o maso, či mléko. Ovce valašky se chovaly, a někde stále chovají, tradičním salašnickým způsobem.
Stádo na horských pastvinách pobývá pod dozorem bači od jara do podzimu. Při pasení a střežení stáda pomáhá pastýřský pes cvičený k této práci. Podle těch, kdo si tradiční styl pastevectví vyzkoušeli, sem vstupuje i kousek magie. Pastýř se stádem ovcí stále komunikuje a zpíváním, hvízdáním udržuje kontakt. Život na salaších měl ale do romantické idyly daleko. Byla to tvrdá a náročná práce. Na salaších se ráno ovce dojily, přes den hnaly na pastvu, večer se dojily znovu a pak se pozdě do noci zpracovávalo mléko na sýr a žinčicu. V noci se stádo střežilo. Ovcím hrozilo nebezpečí od volně žijících zvířat, hlavně vlků, i od zlodějů. Po druhé světové válce se uchovaly tradiční horské salaše jen v Radhošťských Beskydech, Javorníkách a severovýchodní části Bílých Karpat. Teď není nutné žít na salaši v kotárech, chovat valašky jde jinde. Jsou nenáročné, zato stádní. Musí být spolu ale minimálně tři, samota je stresuje.