Zrovna dnes je čas dlabání halloweenských dýní. Chcete-li však být trochu nadčasoví, vydlabejte z dýně něco jiného, než rozšklebený obličej.
(zdroj: Pinterest.com)
Do dýně dejte aranžovací hmotu s vodou, a pak už si jen hrajte s barevnými kombinacemi květin. Zkusit můžete také suchou vazbu nebo podzimní variaci - rostliny, větvičky a barevné listy, které najdete během podzimní procházky
(zdroj: Gardentherapy.ca)
Polévka z dýně hokaido je klasika, kterou můžete různě obměňovat. Tohle jsou tipy od nejlepších kuchařek:
A. PODLE KATEŘINY WINTEROVÉ Z HERBÁŘE:
Dýni společně s palicí česneku nejdřív upečte. Kousky vychladlé dýně a vymáčknutý pečený česnek dejte k osmažené cibulce, přidejte zeleninový vývar a vařte 15 minut. Rozmixujte, ochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s pár kapkami olivového oleje, případně i s opraženými dýňovými semínky.
B. PODLE KAROLÍNY KAMBERSKÉ, AUTORKY DOMÁCÍ KUCHAŘKY:
Karolína do pekáče k dýni přidává pár lžic olivového oleje a tři snítky tymiánu, vše rukama promíchá, aby se bylinky a olej dostal na všechny dýňové kousky. Na základ z osmažené cibulky a česneku přidá mletý koriandr, pak vývar a nastrouhaný zázvor (stačí kousek velký asi 1 cm), přidá dýni, přivede k varu, pak dodá 200 ml kokosového mléka, polévku rozmixuje a zbytek plechovky kokosového mléka (200 ml) přidává až při podávání - do středu talíře a pak jen lehce promíchá se žlutou polévkou.
C. PODLE HANY MICHOPULU, AUTORKY RECEPTŮ Z FARMÁŘSKÉHO TRHU:
Jednoduše, ale s maximálním účinkem, vaří dýňovku Hana Michopolu. Nakrájenou dýni orestuje na olivovém oleji, zalije horkou vodou a vaří do změknutí. Pak přidá 250 ml smetany ke šlehání, rozmixuje a dochutí solí a pepřem. A doporučuje nakonec při podávání každou porci vyšperkovat ještě pár kapkami oleje z dýňových semínek.
Na zahraničních kulinářských blozích a nabídce kaváren Starbucks je to velký hit - káva s našlehaným mlékem doplněná o dýňový sirup. Ideální podzimní nápoj!
Sirup si můžete udělat doma - z dýňového pyré (to vyrobíte rozmixováním upečené dýně), vody, třtinového cukru a koření, např. skořice a hřebíčku.
Dýně se hodí i do sladkých receptů, přidat ji můžete do těsta na muffiny nebo ji využít jako náplň do křehkého koláče.
Na dip se nejlépe hodí máslová dýně. Stačí ji upéct a pak rozmixovat, přidat vlašské ořechy, kari koření, trochu olivového oleje a sůl a pepř. Hladkou dýňovou směs můžete ještě zjemnit jogurtem. Hodí se ke tortilovým chipsům nebo ke špalíčkům syrové zeleniny.
Kousky dýně hokaido můžete použít i do smoothie - zasyrova. Do mixéru kromě dýně přidejte jablko, banán, kousek zázvoru, mrkev a trochu citronové šťávy. Je to zdraví ve sklenici!