Bez čeho se v kuchyni neobejdeme, když hubneme
Diety začínají v hlavě, to je jasné. Ovšem hned za ní následuje kuchyně. Nejdůležitější místo nejen pro všechny dietáře. Chceme-li, aby naše dietní snažení vydrželo, strava, kterou připravujeme, by neměla být jednostranná. Následující metody dodají jídlům na rozmanitosti – bez přebytečných tuků a kalorií.
Ovoce a zelenina
-
Pečte v troubě zabalené v papíru na pečení nebo v alobalu.
-
Vařte ve velkém množství vody se solí.
-
Grilujte v troubě nebo na grilu.
-
Opékejte bez tuku na kvalitní velmi horké pánvi, která má nepřilnavý povrch, nebo použijte pánev wok.
-
Připravujte v mikrovlnce v přikryté misce s malým množstvím vody nebo zabalené v nepřilnavém papíru na pečení.
-
Vařte v páře, uchováte tak v zelenině co nejvíce vitaminů.
-
Duste v zakrytém hrnci.
Maso a ryby
-
Pečte v troubě zabalené v papíru na pečení nebo v alobalu.
-
Vařte ve velkém množství vroucí vody se solí.
-
Grilujte v troubě nebo na grilu.
-
Opékejte na velmi horké pánvi nebo ve woku.
-
Grilujte klasicky či pomalu na grilu s rovným povrchem.
-
Můžete zabalit do nepřilnavého papíru na pečení a dát do mikrovlnky.
-
Vařte v páře v parním nebo tlakovém hrnci.
Vejce
-
Pečte v troubě v hrnci s poklicí nebo v keramické misce.
-
Vařte 3 minuty – vejce naměkko, 5 minut – středně uvařená vejce, 10 minut – vejce natvrdo.
-
Vařte bez skořápky zhruba 3 minuty ve vroucí vodě s několika kapkami octa.
-
Míchejte (nebo pečte jako omeletu) na horké pánvi nebo s nízkotučným mlékem ve vodní lázni.
Sacharidy
-
Vařte ve velkém množství vroucí vody se solí.
-
Mírně povařte rýži v trojnásobném množství studené vody v horkém hrnci (s nepřilnavým povrchem) nebo ve woku. Vařte za pravidelného míchání, dokud se voda úplně nevstřebá.
-
Namočte kuskus v salátové míse ve stejném nebo polovičním množství vroucí vody a přidejte špetku soli. Zakryjte mísu a nechte kuskus ustát, dokud se voda nevstřebá.
Koření a bylinky
Bez nich by se vaše dietní kuchyně nikdy neměla obejít! Jednak jsou klíčem, jak se vyhnout jednotvárnosti diety, a navíc podporují zdravé trávení. Určitě mějte po ruce skořici, koriandr, kmín, kari, papriku, pepř, šafrán, bazalku, bobkový list, petržel, tymián, pažitku, kopr, oregano, rozmarýn či šalvěj!
Použitý zdroj: Pařížská dieta, dr. Jean-Michel Cohen, vydala Mladá fronta