S jakými mýty ohledně výživy se nejčastěji setkáváte?
Jeden z mých nejoblíbenějších je, že antioxidanty a suplementy jsou pro naše tělo nezdravé, protože si na ně zvykne a pak je nebude samo produkovat. Na doplňky stravy si tělo nemůže zvyknout – to je, jako kdyby si tělo zvyklo na stravu, to taky takhle nefunguje. A pak se vždy objeví nějaká zázračná superpotravina, která je nějaký čas šíleně populární. Přitom když ji porovnáte s něčím dobrým, ale dávno známým, tak z toho zas tak skvěle nevyjde. Například celerová šťáva byla v Anglii asi před dvěma lety velmi populární, pili ji všichni. Je to v pořádku, ale kdybych si odšťavnila brokolici, špenát nebo řepu, tak je to stokrát lepší, jenomže brokolice není tak sexy. Před asi sedmi lety to byly zase plody kustovnice čínské – všichni je kupovali, utráceli za ně spoustu peněz a přitom třeba obyčejný česnek je nesmírně zdravý, je to jedna z nejúčinnějších superpotravin, stejně tak kurkuma. Nebo kdysi byla nějaká melounová dieta, přitom kdybyste viděli, kolik antioxidantů v sobě mají borůvky nebo maliny, to se vůbec nedá porovnat. Potom máme samozřejmě takové ty horší věci, které opravdu škodí, bláznivé diety. I po nich samozřejmě zhubnete, protože když budete držet jakoukoli dietu, tak i když bude úplně přiblblá, znamená kontrolu příjmu potravin a omezování. Většinou se sníží i kalorický příjem. Když jsem dělala modeling, tak jsem držela dietu podle krevní skupiny, jejíž pozitivní účinky nebyly nikdy potvrzeny, ale já jsem díky ní zhubla. Později jsem si rozdělovala proteiny a uhlohydráty, nemohla jsem si dát vajíčko s bramborami, tak jsem si to v salátu oddělovala. I tehdy jsem zhubla, protože když tělo nemusí trávit proteiny a uhlohydráty, tak se mu ulehčí. Teď ale naopak vím, že když dáte proteiny a uhlohydráty dohromady, tak je to mnohem lepší, protože to vyrovnává hladinu krevního cukru v těle.
Jak moc se vaše rodina řídí vašimi radami a tipy?
Jsou hodní, poslouchají mě. (smích) Před dvaceti lety se třeba saláty nikde nejedly, babička vždycky dělala jako salát jenom nakrájenou okurku. Teď už víme, že vlákniny potřebujeme trochu víc. Jsou šikovní a berou všechny moje suplementy GP Nutrition, to mě opravdu těší, já jim vždycky udělám předpis, přerovnám jim to tam, a oni to dodržují. Teď jsem je konečně donutila i do přerušovaného půstu, aspoň maminku, na kterou to taky úžasně fungovalo.
A vaše děti a manžel?
Manžel je taky hodný. U dětí je podle mého názoru důležité je naučit, co je dobré jídlo, co je zdravé jídlo a co odměna, treat, jak já říkám. Když byla dcera pětiletá, tak jsme byli někde na dovolené a ona říkala: „Jdu si dát nějakou bílkovinu, abych si potom mohla dát croissant.“ Když děti „jedou“ na cukru a k tomu si dají třeba bílý chleba, tak jim energie v těle rychle stoupne, ale za dvacet minut vám budou ležet a na zemi a řvát. Doma mám většinou zdravější alternativy, tak devadesát procent naší domácnosti je zdravé jídlo. Neznamená to, že třeba nemám doma čokoládu – mám, ale zdravější. A hodně proteinových tyčinek s čokoládou, i se sladkou čokoládou, protože zase – bílkovina, ale k tomu i něco dobrého, to děti milují. Mám doma zdravější chleba, my nejíme ten bílý, spíš tmavší, pak ještě bezlepkový. Ale ve škole děti můžou jíst, co chtějí, pizzu a takové věci jíme běžně. Ale vždycky bílkovinu – maso nebo rybu a potom si můžete dát chipsy, hranolky a tak, ale vždycky nejdřív tu bílkovinu a samozřejmě zeleninu.