Jaký je největší mýtus o jídle?
Všechny mýty o jídle jsou nebezpečné, rozčilují mě a má význam je uvádět na pravou míru. Ve veřejném prostoru přibývá odborníků, kteří se snaží vzdělávat veřejnost, vyvracet mýty a pokřivené informace o výživě i kvalitě potravin, které se objevují na sociálních sítích i v médiích. Lidé bohužel stále věří tomu, že lepek lepí střeva a mléko zahleňuje nebo že by měli pít detoxikační směsi, aby zhubli a očistili se. Dalším rozšířeným mýtem je, že vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku jim pomůže zhubnout.
Dokážete si užít jídlo, aniž byste ho analyzovala?
Nemám pocit, že bych jídlo na talíři analyzovala, vybírám a skládám jídlo automaticky. Když dostanu v bistru spálené tousty, které jsou zdrojem karcinogenního akrylamidu, vím, že to je jedno jídlo z mnoha a nestravuji se tak každý den, tak nejčernější části pečiva prostě nesním. Stejně tak si v restauraci neobjednám zeleninovou polévku, která neobsahuje žádné bílkoviny, nebo salát bez pečiva, protože vím, že bez sacharidů budu mít brzy hlad. Je to stejné, jako že nejíme zkažené jídlo nebo jablko k obědu. Jen já těch chyb poznám víc.
Sdílí váš vztah k jídlu také váš partner?
Můj partner vystudoval podobný obor, konkrétně zkoumal přírodní látky v rostlinách, proto má k jídlu také velmi blízko. Na skladbě jídla a výběru potravin se shodujeme úplně automaticky. Navíc máme oba kromě odborného základu i podobný vztah k vyváženému jídelníčku od svých rodičů.
A je něco, co byste nevzala do pusy?
Jídlo, které je zkažené, hnijící nebo plesnivé. Pouze takové jídlo je totiž skutečně nezdravé. Dnes lidé mohou na sociálních sítích různých blogerů nebo samozvaných odborníků objevit dlouhé seznamy potravin nebo celých skupin potravin, které dotyční označují za nebezpečné a škodlivé, aniž by pro to měli jakýkoli důvod nebo adekvátní vzdělání.
Kde vidíte sama sebe za deset let?
Přiznám se, že dlouhodobé plány nedělám. Posledních pět let, kdy působím ve veřejném prostoru, se snažím vše, co dělám, dělat nejlépe, nejpoctivěji a nejzodpovědněji, jak jen mohu. A v tom chci pokračovat i nadále, ať už se moje práce posune jakýmkoli směrem.