Sezóna medvědího česneku vrcholí, ta chřestová právě odstartovala. ,,Obě suroviny jsou ideální zbraní proti jarní únavě. Obsahují řadu tělu prospěšných látek a vykouzlit z nich můžete výtečný, odlehčený jarní oběd.“ Říká foodblogerka a fotografka Markéta Pavleje. S pomocí šikovného domácího pomocníka Titanium Chef Baker od Kenwood připravíte její domácí těstoviny raz dva. Navíc vaření může být skvělým způsobem, jak uvolnit stres a relaxovat. Když se ponoříte do vaření, můžete zapomenout na všechny starosti a soustředit se jen na přípravu jídla. Obzvláště příprava domácích těstovin dává prostor tvořivosti a zábavě, ať už vaříte sami nebo s rodinou a přáteli.
Recept na těstoviny s medvědím česnekem
Na 4 porce potřebujeme:
Na těsto:
200 g hladké mouky
80 g semolinové mouky
40 g medvědího česneku plus na ozdobení
2 vejce
2 PL olivového oleje
1 ČL soli
Na servírování:
100 g másla
200 g mladého zeleného chřestu, nakrájeného na šikmé plátky
pár kapek citrónové šťávy
kůra z ¼ chemicky neošetřeného citrónu
150 g parmezánu, nastrouhaného najemno
(voda z varu těstovin)
sůl a pepř
1. Medvědí česnek spolu s vejci rozmixujte úplně do hladka. ,,Na to mi skvěle funguje jeden z doplňků robota Titanium Chef Baker, kterým je Smoothie mixér 2GO. Výhodné je i to, že kvůli tomu nemusím špinit blender,“ oceňuje Markéta. Ostatně jednou z výhod tohoto pomocníka je možnost volit si příslušenství dle potřeby a tím šetřit čas a energii.
2. Do větší mísy robotu odvažte mouku, přidejt směs vajec a medvědího česneku, olivový olej a sůl. Pomocí univerzálního nástavce - K-metly zpracujte těsto, aby se propojilo. Zbytek hnětení už dokončete ručně na pracovní ploše. Těsto by mělo být stále dost vláčné, ale ne mokré nebo lepivé. Propracujte ho alespoň 10 minut. Pak ho zabalte do fólie a nechte odpočinout ideálně do druhého dne, nebo alespoň hodinu.
3. Odpočaté těsto můžete dokončit pomocí klasického strojku na těstoviny, tedy na špagety, nebo tagliatelle. Různé nástavce a tvořítka, která má robot k dispozici, Markéta moc ráda používá. Je jich celkem 14. Každé z nich má svůj jedinečný tvar a účel, takže si můžete vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Aby se vám těstoviny nelepily, je dobré je průběžně lehce posypávat semolinovou moukou.
4. Přiveďte k varu velký hrnec silně osolené vody. Jak bude vřít, přidejte všechny těstoviny. Domácí se vaří kratší čas, kolem 4 minut, podle tloušťky těstoviny. Až budou skoro hotové, přidejte k nim na plátky nakrájený chřest. Stačí, aby se prohřál. Nechceme, aby byl uvařený a měkký.
5. Na větší pánvi si rozpusťte máslo, přidejte k němu pár kapek citrónové šťávy a nastrouhejte malinko kůry. Můžete přidat už i scezené těstoviny s chřestem. Podle chuti osolte, opepřete, podlijte přibližně třemi naběračkami vody, ve které se těstoviny vařily a nastrouhaný parmezán. Na středně silný výkon vše prohřejte a párkrát prohoďte, aby se ingredience propojily. Sýr se v omáčce rozpustí, omáčka se zahustí kvůli škrobu z těstovin a vznikne krásná krémová a svěží omáčka. Podle potřeby můžete přidat více vody a také dochutit. Hotové těstoviny hned servírujte. Dozdobte je mladými lístky medvědího česneku a extra parmezánem.
Inspirujte se!
Jak Markéta těstoviny připravovala se můžete podívat ve videu, kde použila tvořítko na těstoviny Orecchiette – jedno ze 14ti tvořítek, které jsou k robotu k dispozici – včetně tvořítka na cukroví.
Dokonalý pomocník
Kromě nástavců na těstoviny lze u Kenwood Titanium Chef Baker vybírat z více než 25 nástavců, které jsou kompatibilní se všemi roboty Kenwood Chef. Co všechno tento robot umí a jaké příslušenství obsahují různé modely se můžete podívat tady.
Pusťte se do dalších receptů tvořené Markétou a připravte si snídaňovou kaši, která vám dodá potřebnou energii na celý den nebo zdravé mlsání v podobě energy balls.