Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Velký test svařených vín z obchodů: Ta ze supermarketů nejsou vůbec špatná

Svařené víno k adventu neodmyslitelně patří a vy si ho můžete pořídit nejen na oblíbených trzích, ale už namíchané v oblíbeném obchodě. V redakci Marianne Bydlení jsme se je rozhodli otestovat a zjistit, které z nich je to nejlepší.

Terezie Benoni | 14. 12. 2024

Oblíbený horký nápoj zimních měsíců, jehož kořeny sahají až do starověkého Říma, se tradičně připravuje z červeného vína, cukru a směsi koření, jako je skořice, hřebíček nebo badyán, které nejen zahřejí, ale také provoní celý prostor vánoční atmosférou. Nápoj se rychle rozšířil po Evropě, přičemž každá země si vytvořila vlastní variace – od skandinávského glöggu po německý Glühwein. Svařené víno je neodmyslitelně spjato s vánočními trhy, ale připravit si ho můžete také doma. Koupit můžete víno už namíchané a proto jsme se rozhodli najít mezi nimi to nejlepší:

Jak test dopadl?

Svařák z Albertu

Cena: 74,90 Kč
Objem: 2 l
Hodnocení redakce Marianne Bydlení: Obsahuje 10 % alkoholu, obsahuje aroma směsi koření, nechutná jako svařené víno, ale spíš jako ovocná šťáva, není výrazně sladký. V redakci nám chutnalo, je lehčí, takže můžete popíjet celý večer.

Svařák z Lidlu

Cena: 119.90 Kč
Objem: 0,75 l
Hodnocení redakce Marianne Bydlení: Svařené víno s jamajským rumem, má 14,5 % alkoholu přidané aroma svařeného vína. Má výraznou chuť plnou chuť rumu a vína, je sladší, nevoní po svařeném víně. Vzhledem k obsahu rumu není úplně ideální na dlouhé popíjení, ale chuť má dobrou.

Svařák z Penny

Cena: 44,90 Kč
Objem: 1 l
Hodnocení redakce Marianne Bydlení: Nápoj z červeného vína má 9,5 % alkoholu. Obsahuje výtažky ze skořice, hřebíčku, pomeranče a citronu. Není sladký, nevoní příliš po svařeném víně, má výraznější chuť samotného vína a nám víno chutnalo.

Svařák z Ikea

Cena: 99 Kč
Objem: 0,75 l
Hodnocení redakce Marianne Bydlení: Má 12 % alkoholu, obsah červeného vína je 85 % s přírodními aromaty. Je hodně sladký, voní výrazně po svařeném víně, má silnou chuť koření. Rozhodně chuťově patří k těm výraznějším a lepším vínům. Je možné koupit o větším objemu.

Svařák z Marks & Spencer

Cena: 149 Kč
Objem: 0,75 l
Hodnocení redakce Marianne Bydlení: Má 11 % alkoholu, obsahuje směs červeného vína cukru a aromat. Není tak sladký, má plnou chuť, koření není tolik výrazné, ale je jemné a vyvážené. Určitě je správnou volbou pro náročnější a rozhodně potěší i jako dárek.

Info ikona

Tipy a triky na nejlepší svařené víno:

Na svařené víno nepotřebujete drahé víno, ale rozhodně sáhněte po kvalitním, ideálně suchém nebo polosuchém červeném vínu. Skvělou volbou je například Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Zweigeltrebe. Pokud máte rádi experimenty, můžete použít i bílé víno. Přirozenou chuť vína podtrhněte jen mírným doslazením. Použijte třtinový cukr, med nebo javorový sirup – dodají jemnější sladkost než rafinovaný cukr. Jako koření se používá skořice, hřebíček, badyán, nové koření a kousek muškátového oříšku. Pro ozvláštnění můžete přidat i vanilkový lusk, zázvor nebo kardamom. Používejte celé koření – mleté by nápoj zakalilo a zhoršilo jeho chuť.Klasikou jsou plátky pomeranče a citronu. Přidat můžete i jablka nebo bobule, jako jsou brusinky či granátové jablko, které dodají nápoji další rozměr.
Zásadní pravidlo: Víno nikdy nevařte, aby neztratilo alkohol a jemnou chuť. Zahřívejte ho na nízkou teplotu, maximálně kolem 70–80 °C. Jakmile začne jemně stoupat pára, je připravené. Po zahřátí nechte víno pár minut odstát, aby se chutě propojily. Pokud máte čas, koření a ovoce do vína naložte několik hodin předem. Svařené víno podávejte ve stylových hrníčcích nebo silnostěnných sklenicích, které udrží teplo. Přidejte ozdobu, třeba kousek skořice nebo plátek pomeranče.

Info ikona

Recept na báječný svařák podle Apetitu:

Suroviny:

  • 750 ml červeného vína
  • 450 ml vody
  • 120 g hnědého cukru
  • 150 ml pomerančového likéru- třeba Cointreau (možno nahradit třešňovicí smíchanou s čerstvou pomerančovou šťávou)
  • 1 ks citron nakrájený na plátky
  • 1 ks mandarinky rozdělená na měsíčky
  • 6 ks hřebíčku - zapíchněte je do kůry citronu
  • 1 špetku muškátového oříšku  nejlépe čerstvě strouhaný
  • 6 ks jalovce
  • 1 svitek skořice

Jak na to:

Vodu svařte s cukrem, přidejte skořici, jalovec, muškátový oříšek, citron s hřebíčky a vařte deset minut – koření za tu dobu krásně pustí chuť a vůni. Přilijte víno a likér, přiveďte k varu a odstavte. Do silnostěnných skleniček dejte vždy kousek mandarinky a plátek citronu, zalijte svařenou směsí a podávejte horké.

Info ikona

Recept na kořeněné víno podle Topreceptů:

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 100 ml brandy nebo koňaku
  • 100 ml vody
  • 8 plátků pomeranče
  • 8 tenkých plátků citronu
  • 8 hřebíčků
  • 2 sušené badyány
  • kousek celé skořice
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka sušeného zázvoru
  • 6 lžic cukru

Jak na to:

Všechny suroviny kromě vína a brandy nasypeme do kastrůlku a zahříváme až do okamžiku, kdy se cukr rozpustí. Poté přilijeme víno a zahříváme, dokud není směs horká (kouří se z ní, ale nesmí vařit). Na závěr mimo plotýnku vmícháme brandy nebo koňak.

Čtěte také: Test vykrajovátek na cukroví: Která vydrží roky a se kterými se dost navztekáte

Vánoční pečení je tu a my jsme se rozhodli poradit, jaká vykrajovátka cukroví jsou ta nejlepší. S některými se totiž můžete pořádně potrápit a místo krásných perníčků vytáhnete z trouby podivné patvary.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Poradna
Autem, vlakem nebo taxíkem? Poradíme, jak nejsnadněji převážet vánoční stromeček

Autem, vlakem nebo taxíkem? Poradíme, jak nejsnadněji převážet vánoční stromeček

Poradna
Test vykrajovátek na cukroví: Která vydrží roky a se kterými se dost navztekáte

Test vykrajovátek na cukroví: Která vydrží roky a se kterými se dost navztekáte

Poradna
 Jak si doma vyrobit vonnou svíčku: Ušetřete a udělejte něco pro své zdraví

Jak si doma vyrobit vonnou svíčku: Ušetřete a udělejte něco pro své zdraví

Poradna
Nejlepší recept na lahodný vaječný likér okořeněný kapkou své historie

Nejlepší recept na lahodný vaječný likér okořeněný kapkou své historie

×