Velká revize spíže: vyžeňte moly a pořádně ji zorganizujte!
Ať už je to u vás spíž, špajzka, komora, sklep nebo jen skříň na potraviny, s blížící se sezónou ovoce a zavařenin je čas posvítit si na vaši zásobárnu. Co a jak v ní skladovat, aby v ní byl pořádek a aby se tu jídlo nekazilo? Proč je někdy dobré dát mouku do mrazáku? A jak se zaručeně zbavíte rybenek?
Pokud máte to štěstí, že máte v bytě nebo v domě špajzku jako samostanou místnůstku, je to ideální stav. A jestli má k tomu ještě správně vyřešené větrání a je tu po celý rok víceméně stabilní teplota, je to přímo výhra v loterii. Nejenom, že díky špajzu máte kam ukládat potraviny, ale vejde se sem i nádobí a náčiní, které nepoužíváte každý den a tak by vám v kuchyni spíš překáželo. Pokud si ale chcete ve spíži uchovat dobré klima a zdravotně nezávadné potraviny, je potřeba si pár věcí ohlídat.
Pěkné potravinové dózy vyšperkují vaši komoru a ještě vám v ní udělají perfektní přehled!
Pomoc, plíseň!
Plíseň ve spíži, která je na rozdíl od zbytku interiéru chladná, je celkem častý problém. Její výskyt může být projevem stavebních závad, například špatného zateplení fasády - pak je nutné nejprve odstranit příčinu. Většinou jsme ale na vině my sami - důležité je v kuchyni išpajzce dostatečně větrat. Spíž opatřete větracím systémem a ukládejte do ní jen potraviny, které se neodpařují. Prvním krokem při likvidaci plísní je nástřik napadeného místa - do spíží je vhodný přípravek bez chloru a parfemace, důležité je, aby byl schválen pro použití i v potravinářských provozech. Plíseň před aplikací neodstraňujte, abyste nerozptýlili spóry. Po hodině působení následuje mechanická očista za mokra, místnost pak nechte 24 hodin uzavřenou a teprve potom odvětrejte.
Pokud máte ve spíži problém s plísní, musíte ji opatřit větracím systémem a ukládat do ní jen potraviny, které se neodpařují.
Postrach spíže – moli!
Potravinový mol neboli zavíječ se prozradí dírkami v obalech a pavučinkami, které naleznete v jídle. Svíjející se larvy a motýlci vylétající ze spíže už vaši domněnku jen potvrdí. Moli si pochutnají nejen na mouce, strouhance či rýži, ale i na čokoládě, čaji a klidně i koření. Často si je přineseme už z obchodu a platí zde jedno zásadní pravidlo – pokud doma nechcete moly, nedejte jim šanci dostat se k jakékoliv potravě! Jakmile přijdete z nákupu, věnujte velkou pozornost obsahu jednotlivých sáčků. Pokud při prohlídce narazíte na známky přítomnosti housenek či kukel, vše bez lítosti vyhoďte, než se vám „pomocník“ přestěhuje i do jiných dobrot. Všechny potraviny patří do uzavíratelných pevných nádob, protože s běžnými obaly si moli poradí ještě lépe než mravenci; prokoušou i silné sáčky na koření s hliníkovou vrstvou. Dbejte i na úklid samotných skříněk - pravidelně jednou za dva měsíce je zbavte zbytků, které se vám při manipulaci vysypaly, a vše umyjte. Oceníte praktické organizéry, které můžete ze skříněk jednoduše vyjmout celé a provést snadnou údržbu. Chemické přípravky se kvůli blízkosti potravin nedoporučují, ale k likvidaci molů můžete použít feromonové pásy (seženete běžně v drogeriích za 20 – 40 Kč), na které se přichytí přivábení samečci a nebudou tak moci oplodnit samičky.
NÁŠ TIP: Moli nemají rádi některé rostliny, například bobkový list, cedr nebo sušený pelyněk. To vše můžete přidat do uklizené spíže jako voňavou prevenci!
Jak se účinně zbavit rybenek?
Vypadají jako miniaturní rybičky, jsou neskutečně rychlé a milují vlhko. Také jste je večer náhlým rozsvícením přistihli prohánět se po dlaždičkách ve spíži nebo v koupelně? Rybenky nejsou nebezpečné, ale pokud se přemnoží, dostanou se všude: do koše se špinavým prádlem, do knih i potravin. Živí se nejenom škrobnatými potravinami, ale i škrobeným prádlem (pozor, není výjimkou, že jej dokáží prokousat podobně jako moli!) nebo třeba některými druhy lepidel a tmelů. Pokud se jich chete zbavit, začněte dobře větrat a udržovat místnost suchou. Poškozené tapety, praskliny a spáry podlahových lišt, kde se rybenky schovávají a kladou vajíčka, dobře utěsněte silikonem. Rybenkám vadí vůně vanilky, citrusů a levandule – pár kapek v aromalampě nebo na vatičce sice nepomůže když se hmyz přemnoží, ale funguje jako prevence. V drogeriích se dá zhruba za stokorunu koupit také speciální past na rybenky. Pokud se rybenky přemnožily, můžete se obrátit i na specializované firmy, které provádějí desinsekci postřikem nebo dýmováním.
NÁŠ TIP: Humánně se rybenek zbavíte tak, že na místa, kde se nejčastěji vyskytují, položíte papír s nastrouhaným bramborem. Rybenky se do návnady přes noc zahrabou a ráno je stačí jen vynést ven.
Manuál: Jak uchovávat základní potraviny?
Mouka - První zásadou je nakupovat jen tolik mouky, kolik jste schopni spotřebovat do půl roku. To je totiž maximální doba, po kterou se doporučuje mouku doma skladovat. Po půl roce může dojít ke změně chuti mouky a zvyšuje se riziko napadení moučnými červy. Mouku můžete po přinesení z obchodu na pár hodin nechat v mrazničce, nízká teplota zlikviduje všechny případné zárodky a vajíčka. Pak ji přesypte do nádoby s těsným uzávěrem a jako další ochranu proti moučným červům přidejte pár listů bobkového listu, který je odpudí.
Cukr a sůl – Obojí je vhodné uložit do plastové, skleněné či kovové dózy s pevným uzávěrem a uchovávat na chladném, suchém a tmavém místě. V moučkovém cukru můžete mít uložené vanilkové lusky, které díky tomuto způsobu uložení zůstanou dlouho čerstvé a voňavé a cukr příjemně provoní vanilkovým aroma.
Těstoviny – na chladném, suchém místě je můžet skladovat asi rok. Řiďte se pravidlem „první dovnitř, první ven“ a spotřebovávejte vždy těstoviny, které máte ve spíži nejdéle. Vhodnou nádobou k uchovávání těstovin jsou plechové dózy s dobře těsnícím víkem.
Brambory, česnek cibule – Skladujte je v suchém sklepě nebo v chladné, suché a dobře větrané komoře, uložené v prodyšných pytlích nebo přepravkách. Často kontrolujte, zda plody neklíčí, nehnijí nebo neplesniví.
Brambory, česnek a cibuli je nejlepší skladovat jen v malém množství a v prodyšných obalech.
Káva – správné skladování je velmi důležité, aby si káva udržela své typické aroma a chuť. Měla by být uložena ve skleněné či porcelánové nádobě bez přístupu vzduchu a odděleně od ostatních potravin, protože snadno přejímá jejich pachy. Nádobu s kávou pak přechováváme v chladné suché místnosti, nejlépe bez přístupu světla. Někteří znalci také doporučují skladovat kávu v chladničce. A samozřejmě kupovat celá zrnka kávy, které si namelete až doma - mletá káva ztrácí aroma bleskovým tempem i při pečlivém uskladnění.
Ořechy – Prospívá jim opět skladování na tmavém a suchém místě, protože olej obsažený v jádrech snadno oxiduje a může žluknout. Je vhodné schovat je do uzavřených nádob, aby je nenapadli moli nebo jiní škůdci.
Mák – skladujte jej nejlépe v plátěném pytlíku v suché vzdušné místnosti. Před uskladněním musí být dobře vysušený. Pokud ho nezkonzumujete do roka, je lepší jej vyhodit, protože má tendenci hořknout.