Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Plíseň může být víc než nebezpečná

Plíseň je častou návštěvou v našich domácnostech. Objevit se může na ovoci a zelenině, na chlebu i marmeládě. Víte, kdy můžete dané potraviny ještě jíst a kdy musí do koše?

Terezie Benoni | 23. 06. 2023

S plísní se můžeme na potravinách setkat ještě mnohem dřív, než vyprchá doba trvanlivosti. Kolikrát si jí ani nemusíme všimnout a může být v celé potravině. Nejdřív ale odlišujme ty ušlechtilé od těch, se kterými nechceme mít nic společného. Ušlechtilé plísně najdeme na speciálně upravených sýrech, které se rozhodně nemusíme bát konzumovat. Ty neušlechtilé najdeme všude jinde a mohou být pro náš organismus zrádné.

Co nám hrozí, když sníme plesnivé jídlo

Mykotoxiny (houbové jedy) představují skupinu organických látek, které spojuje prakticky jediná vlastnost: jsou vytvářeny mikroskopickými houbami, laicky plísněmi. Tyto houby se vyznačují tím, že nevytvářejí okem viditelné plodnice. Mykotoxiny jsou pro člověka toxické a mohou škodit i hospodářským zvířatům, dostávají se taktéž do jejich masa a mléka. Lékaři se domnívají, že jednorázové požití takto napadené potraviny nemusí být nijak fatální. Zřejmě nás čekají zažívací potíže, které lze vyřešit velkou dávku aktivního (“živočišného“) uhlí. Varují ale před pravidelnou konzumací takto poškozeného jídla, které podle některých výzkumů může vést až ke vzniku nádorového onemocnění. 

Mohlo by se vám líbit

ANKETA: Vybrat tu nejkrásnější chalupu je oříšek. Dáváte přednost roubence, statku nebo modernímu pojetí? 

Zrekonstruované, novostavby, moderní nebo klasické. Víkendové bydlení, které Češi tolik milují, má desítky podob. Která chalupa je ta vaše vysněná?
marianne.cz

Ihned hoďte do koše

Jestli máte v lednici zapáchající maso, plesnivé marmelády, nezdá se vám ideální nálev u nakládané zeleniny, mléko je zhořklé, vidíte plíseň na jogurtech, či na chlebu, bez milosti je vyhoďte. Stačí totiž pouhá skvrnka na daném výrobku a je jasné, že kontaminovaná je celá potravina. Naopak u tvrdých druhů zelenin má plíseň těžší prokousat se jejich tvrdou slupkou, a tak je možné napadenou část odkrojit a se zbytkem dál pracovat. Doporučují se tři centimetry kolem samotné plísně a stejně tak do hloubky. Nůž by se plísně neměl dotknout, aby nepřenesl kontaminované buňky na čistou část. Mluvíme především o mrkvi, celeru či petrželi. Vždycky je ale lepší potravinu vyhodit, jestli se vám už nezdá. Ideálním bojovníkem s plísněmi je jejich prevence. Jako zaručenou prevenci odborníci doporučují pravidelnou kontrolu potravin. Kvalitní lednice s dobrým odvětráváním v kombinaci s různými úložnými boxy mohou být vhodnou prevencí, jak se plísní vyvarovat. Snažte se tedy hlídat dobu expirace daných potravin a dbejte na dobré uskladnění.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Ikonické stavby Česka, které zná snad každý. Uspějete v našem kvízu?

Hrady, katedrály, rozhledny. Česká republika se může pyšnit celou řadou dominant, jejichž obrazy jsou nám notoricky známé. Poznáte všech dvacet památek?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Poradna
Proč je Feng Shui klíčem k dokonalému bydlení: Rozhovor s projektovou designérkou o cestě k harmonickému domovu

Proč je Feng Shui klíčem k dokonalému bydlení: Rozhovor s projektovou designérkou o cestě k harmonickému domovu

Poradna
Vyrobte si s námi vánoční stromeček z provázků. Dokonalá dekorace s minimálním úsilím

Vyrobte si s námi vánoční stromeček z provázků. Dokonalá dekorace s minimálním úsilím

Poradna
Vánoční tvoření s dětmi: Jednoduchý návod na výrobu papírových vloček do oken

Vánoční tvoření s dětmi: Jednoduchý návod na výrobu papírových vloček do oken

Poradna
Co byste měli vědět o vanilkovém cukru, než začněte péct. Jak si vyrobit svůj vlastní?

Co byste měli vědět o vanilkovém cukru, než začněte péct. Jak si vyrobit svůj vlastní?

×