S plísní se můžeme na potravinách setkat ještě mnohem dřív, než vyprchá doba trvanlivosti. Kolikrát si jí ani nemusíme všimnout a může být v celé potravině. Nejdřív ale odlišujme ty ušlechtilé od těch, se kterými nechceme mít nic společného. Ušlechtilé plísně najdeme na speciálně upravených sýrech, které se rozhodně nemusíme bát konzumovat. Ty neušlechtilé najdeme všude jinde a mohou být pro náš organismus zrádné.
Co nám hrozí, když sníme plesnivé jídlo
Mykotoxiny (houbové jedy) představují skupinu organických látek, které spojuje prakticky jediná vlastnost: jsou vytvářeny mikroskopickými houbami, laicky plísněmi. Tyto houby se vyznačují tím, že nevytvářejí okem viditelné plodnice. Mykotoxiny jsou pro člověka toxické a mohou škodit i hospodářským zvířatům, dostávají se taktéž do jejich masa a mléka. Lékaři se domnívají, že jednorázové požití takto napadené potraviny nemusí být nijak fatální. Zřejmě nás čekají zažívací potíže, které lze vyřešit velkou dávku aktivního (“živočišného“) uhlí. Varují ale před pravidelnou konzumací takto poškozeného jídla, které podle některých výzkumů může vést až ke vzniku nádorového onemocnění.