Od nákupu na talíř: desatero pro nejlepší grilované maso
Podle jakých dvou věcí poznáte kvalitní rybu? Jakou barvu a vzhled má opravdu čerstvé maso? A proč by se nemělo skladovat v původním obalu a před přípravou není dobré ho omývat? Se začátkem grilovací sezónou vyvstává spousta otázek. Pokud se budete držet našeho desatera, nezažijete už ani tuhou podešev, ani vysušenou žvýkací hmotu. Pořádnému masu zdar!
Nákup masa
1. Kvalitu masa poznáte podle vzhedu a vůně. Čerstvé maso je na povrchu matné a voní lehce nasládle. Oproti tomu staré maso má lesklý povrch, je mazlavé, může se olupovat a je cítit nakysle – zkrátka zapáchá.
2. Ryby je nejlepší nakupovat za čerstva přímo na sádkách. Vyhýbejte se nevykuchaným rybám (pokud ryba nebyla zabita bezprostředně před koupí), od vnitřností se totiž maso nejrychleji kazí. Chlazená ryba musí být dobře umytá, oči nesmí být zkalené a zapadlé, žábra jasně červená, nikoliv šedá!
Jak poznáte čerstvou rybu? Má čisté, nezakalené oči a červené žábry. A nesmrdí! Foto: Pixabay.com
3. U masa v obalu se zaměřte na datum spotřeby a neporušenost obalu výrobku. Mleté maso kupte nebo si jej sami umelte jen den před zpracováním.
Skladování masa
4. Častou chybou je, že lidé koupí maso a pak ho ještě dlouho vozí v autě po dalších nákupech. Koupené maso co nejdříve umístěte do nejchladnější části ledničky (nulová zóna nebo dolní šuplíky na ovoce) či rovnou zpracujte. Pokud už musí v autě chvíli zůstat, uložte ho do termoizolační tašky a jestli jste nakoupili i něco mraženého, např. zeleninu, přidejte ji do tašky.
Chladicí tašku využijete na nákupech, na pikniku v přírodě i v létě u vody. Foto: Campingaz
5. Maso skladujte v původním obalu pouze v případě, že je vakuově balené. Pokud si jej koupíte v klasické vaničce, vyndejte jej. Leží totiž na podložce nasáté krví a ta je zdrojem zápachu, po kterém maso načichne.
6. Maso umístěte do nového obalu – lepší než mikrotenový sáček je použít potravinářskou fólii, do které jej pečlivě zabalíte a zabráníte tak jeho osychání. Nezapomeňte do fólie udělat 2 - 3 malé dírky, aby mohlo dýchat.
7. Nekupujte maso do zásoby. Vždy ho vezměte jen tolik, kolik rovnou zkonzumujete!
Maso je lepší nasolit až těsně před grilováním, aby z něj sůl nevytáhla vodu. Foto: Pixabay.com
Příprava před grilováním
8. Před zpracováním vždy vyndejte maso v předstihu z lednice a nechte jej přijmout pokojovou teplotu pod papírovým ubrouskem. Chybou je nechávat jej do poslední chvíle v lednici - když ho pak dáte na gril, vznikne teplotní šok, maso ztuhne a už nepovolí; bude houževnaté a gumové.
9. Maso nemyjte, ztrácí barvu i chuť! Pečlivě jej zbavte šlach a tučných částí. Nakrájejte ho na plátky vysoké max. cca 2,5 – 3 cm; pro děti nakrájejte menší kousky.
10. Grilované maso rozhodně nikdy neohřívejte v mikrovlnné troubě!