Mini verzi, klasiku nebo vestavnou? Radíme s výběrem trouby
Hodí se vám domů spíš mini trouba, sporák, nebo vestavný spotřebič? A co vás při výběru může zaskočit? Připravili jsme pro vás průvodce základními typy trub podle jejich velikosti a umístění v kuchyni.
PŘIPRAVILA: KATEŘINA ČÍŽKOVÁ
Cílem není koupit si nejlepší a nejdražší troubu, ale přístroj s kombinací vlastností a funkcí, které naplní konkrétně vaše potřeby. Až si přečtete naše základní dělení a budete chtít vědět více, podívejte se na velký článek s názvem Trouby na pečení v prosincovém tištěném vydání Marianne Bydlení.
Stolní trouba Sencor SEO 3610SS, objem 36 l, 53x36x39 cm, Datart.cz, 1999 Kč
Stolní mini trouba
Je skladná a její objem bývá nejčastěji mezi 25-40 litry. Zpravidla se dává přímo na kuchyňskou linku. Některé jsou multifunkční a tyto typy mívají na horní části obvykle dvě varné litinové desky. Stolní trouba vám tedy umožní vařit, smažit i péct, některé disponují i grilem.
Výhody: Hodí se do malých bytů, na chaty nebo pro domácnosti o jednom či dvou členech. Uvítají ji příležitostní pekaři. Je lehká a můžete ji snadno přemisťovat.
Nevýhody: Zabere místo na kuchyňské lince. Pokud si vyberete multifunkční troubu a umístíte ji na linku, varná plocha (vařiče) bude neprakticky vysoko. Musíte to tedy nějak prostorově vyřešit, ideálně ji umístit do snížené úrovně. U této varianty také počítejte s dostatečným prostorem nad troubou kvůli horku sálajícímu z vařičů.
Cena: Kvalitní seženete již od 2000 Kč. Za multifunkční typ si zhruba ještě tisícikorunu připlatíte.
Sporák nemusí být jen na elektriku, ale klidně i na dřevo! Prity 1P34, objem trouby cca 20 l, 75x80x45 cm, Elektrochram.cz, 6959 Kč
Sporák
Jde o volně stojící typ trouby kombinovaný s různými typy horních varných desek. Na trhu najdete velké množství variant. Vybrat si tak můžete například horkovzdušnou troubu kombinovanou s horní sklokeramickou deskou, kompletní plynovou variantu trouby i plotýnek, ale i retro kombinovaný sporák na tuhá paliva, který vás zahřeje i dobře poslouží třeba na chalupě.
Výhody: Při instalaci není nutné upravovat kuchyňskou linku. Ve spodní části je trouba obvykle opatřena praktickým prostorem, kam umístíte pečící plechy nebo třeba dřevo. Horní poklop je praktický – chrání varnou desku před nečistotami a zároveň ho lze využít jako pracovní plochu. Tyto přístroje mívají nižší pořizovací cenu.
Nevýhody: Tento spotřebič je nekompaktní součást kuchyně. V mezeře mezi kuchyňskou deskou a varnou plochou se často udržují mastné nečistoty. Jde o spotřebič typu 2v1 – při poruše na horní nebo dolní části budete nuceni reklamovat či nahradit celý spotřebič.
Cena: Sporák s litinovými plotýnkami a elektrickou troubou seženete již od 5000–6000 Kč. Kolem 7000 Kč pak dáte za sporák se sklokeramickou deskou. V indukční variantě počítejte s částkou kolem 15000 Kč. Menší sporák na tuhá paliva stojí okolo 8000 Kč.
Vestavná multifunkční trouba Mora VT 546 BX, objem 65 l, cca 60x60x57 cm, Okay.cz, 6990 Kč
Vestavná trouba
Je pevnou součástí kuchyňské linky. Populární je umístit troubu do takzvaného komínu – do linky se nad sebe umístí trouba na pečení a trouba mikrovlnná. Ohřev pokrmů je zajišťován buď klasicky horním a dolní topným tělesem, horkovzdušné trouby jsou navíc vybavené ventilátorem a kruhovým topným tělesem. Teplo tak proudí v pečící komoře rovnoměrně a můžete péct více pokrmů najednou.
Výhody: Má jednotný design se zbytkem kuchyně a může být usazena v libovolné výšce. Pokud ji umístíte do úrovně pasu, docílíte snadné manipulace s horkými plechy, ulevíte zádům a zajistíte vyšší bezpečnost dětí.
Nevýhody: Ve většině případů je nutné kvůli vestavným spotřebičům provést rekonstrukci celé kuchyně a dobře naplánovat jejich umístění. Dodatečná změna dispozice je velmi obtížná. Při zabudování do linky pamatujte na její dostatečné zadní odvětrávání.
Cena: Klasickou variantu vestavné trouby se základními funkcemi seženete již od 6000 Kč. Horkovzdušnou přibližně za 8000 Kč. Vždy závisí na nabídce funkcí.
Zajímá vás, jak zachránit rozbitou troubu, pohled odborníků na jednotlivé typy trub nebo podrobný rozbor vlastností parního, plynového a kombinového přístroje? To všechno a ještě něco navíc najdete v prosincovém vydání časopisu Marianne Bydlení!