Jak vybrat rychlovarnou konvici?
Rychlovarná konvice – zdánlivě je to úplně obyčejná věc, ale její výběr je potřeba dobře promyslet. Když to uděláte, nestane se vám, že byste si popálili ruku o její horký povrch. Také si nepodpálíte byt. A dobrou volbou si můžete ušetřit i dost práce, třeba při přípravě kojeneckého mléka. Poradíme vám, na co se při nákupu zaměřit!
Promyslete si několik hlavních věcí: pro kolik lidí budete běžně vařit vodu a jak často? Bude vám sloužit jen k jednoduchému ohřevu, nebo využijete i případné další funkce? Kladete důraz hlavně na praktické vlastnosti a bezpečnost, nebo je pro vás na prvním místě design?
Jak velkou a kolik wattů?
Objem konvice je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru. Pro menší spotřebu existují varianty s objemem od 0,5 l. Pro více než dva lidi v domácnosti a častější návštěvy je vhodnější větší objem. Pokud při výběru tápete, zohledněte počet členů rodiny a to, jestli si dáváte vařit vodu jen na šálek čaje, nebo často plníte konvici na maximum, abyste vroucí vodu pak přelili do hrnce a urychlili si tak vaření. Na to, abyste dokázali určit, jaký příkon má konvice mít, nemusíte být fyzik ani elektrikář. Příkon ukazuje nejen spotřebu energie, ale i čas, za který začne voda vřít. Běžně se pohybuje od 600 W do 3 000 W, na průměrně rychlou přípravu vroucí vody stačí 2 000 W. Jednoduše řečeno: čím větší příkon, tím rychleji je voda uvařená. Zvolte tedy konvici s dostatečným příkonem, ale v domech a bytech se staršími rozvody elektřiny myslete i na to, že příliš vysoký příkon může vyhazovat pojistky.
Konvice Emma a EM77 značky Stelton jsou naše osobní favoritky, pokud jde o design. Nevypadají totiž vůbec jako klasické rychlovarné konvice! Kuchyňské doplňky a spotřebiče ikonické dánské značky Stelton u nás prodává například Designville.cz.
Plast, nerez, sklo, keramika?
Plastová konvice je praktická z hlediska údržby i ceny, navíc se vyrábí v mnoha barevných variantách i tvarech. Je lehká, takže se s ní dobře manipuluje. Ale pozor, není plast jako plast! Pokud tedy kupujete plastovou konvici, vyberte si ověřenou značku. Nerezové konvice jsou sice dražší, ale mají řadu výhod. Nerez je při extrémních teplotách stabilní a dobře se udržuje. Pokud chcete nerezovou konvici, jejíž obsluha bude bezpečná a zároveň se bude dobře udržovat, sáhněte po konvici s tepelnou ochranou, jejíž povrch se nezahřívá. Sklo je elegantní, dobře vypadá, ale samozřejmě vyžaduje pečlivou údržbu. Skleněná konvice svým designem rozzáří celou kuchyň, hlavně pokud má barevné podsvícení. Dobré je kupovat takové, které mají speciální tvrzené sklo. Keramika je u konvic nejméně používaným materiálem, zato ale velmi originálním. Je odolná a díky dobré izolaci udrží vodu dlouho horkou, navíc velmi dobře izoluje hluk a patří tak mezi nejtišší varianty.
Konvice s tepelnou ochranou Tefal Safe'Tea, prodává Kasa.cz za 989 Kč
Hlavní je bezpečí
Součástí kvalitních rychlovarných konvic jsou ochranné prvky. Mezi ně patří hlavně automatické vypnutí po tom, co se voda začne vařit – pokud ho konvice nemá, nechte ji na pultu, i kdyby byla sebelevnější. Konvice by se měla také sama vypnout, pokud ji při vaření zvednete nebo když začne vařit bez vody, třeba při sepnutí omylem. Doporučení hasičů pro bezpečné zacházení s konvicemi je jednak používání pouze konvic schválených v ČR a jednak vypojování podstavců ze zásuvky, když konvici zrovna nepoužíváte.
Konvice Tefal Selec'Tea umí vodu ohřát na různé teploty, například na teplotu 37 °C, což je teplota pro přípravu umělého kojeneckého mléka. Prodává Mall.cz za 1499 Kč
Ohřeje vodu na různou teplotu
Konvice by se měla snadno ovládat. Musíte bez problémů poznat, že je v provozu, k čemuž slouží viditelné podsvícení. Ohřívání je samozřejmě hlavní funkcí, tu ale může doplnit například možnost termoregulace. Pomocí ní lze nastavit teplotu, na kterou se voda ohřeje. Pořídit si můžete i konvice, které až 40 minut udrží vodu v požadované teplotě, něteré typy umí například připravit a udržovat vodu na 37 °C pro přípravu umělého kojeneckého mléka, na 60 °C a 80 °C pro různé druhy čaje, na 90 °C pro kávu a samozřejmě na 100 °C. Praktický je také vyjímatelný filtr, díky kterému se lépe zbavíte vodního kamene.