Bydlení podle Feng Shui: Kuchyně, 1. díl - linka a spotřebiče
V seriálu o bydlení podle Feng Shui jsme se přesunuli do kuchyně. Správné rozmístění všeho v této místnosti je trochu magie, roli hraje oheň, teplo, voda i chlad. Proč je lepší linka do tvaru písmen L nebo U než ta rovná? Pojďte s námi zjistit, jak vypadá ideální kuchyně očima specialistky na Feng Shui.
PŘIPRAVILA: OLGA PROCHÁZKOVÁ
V předchozích dílech seriálu jsme s Radkou Hozmanovou, zakladatelkou Evropské školy Feng Shui, probrali obývák a všechno, co ovlivňuje, jak se zde cítíme, ať už jde o sezení a uspořádání nábytku nebo dekorace, barvy a osvětlení. Podívali jsme se také na pár konkrétních domovů a na to, co by se v těchto obývacích pokojích dalo změnit. Dnes nás čeká, místnost, která je pro spoustu lidí tou nejdůležitější v celém bytě: kuchyně.
Umístění kuchyně v rámci domu
S odbornicí na Feng Shui Radkou Hozmanovou se znovu dostáváme k pravidlům, která jsou v podstatě v souladu s racionálním i intuitivním uvažováním. A platí to i v případě dispozičního řešení kuchyně. „Právě v této místnosti trávíme hodně času ráno: chystáme tu čaj nebo kávu, snídáme. Je proto vhodné situovat ji na východ, jihovýchod či severovýchod. V posledním jmenovaném případě nám pomůžou zachytit první sluneční paprsky velká okna. Vůbec okna v kuchyni jsou fajn, dávají nám pocit propojení s okolním světem. Sever ani jih, kvůli slabému a nebo naopak silnému slunečnímu svitu kuchyni moc neprospívají. Ovšem i s touto dispozicí jsou odborníci schopni dobře pracovat a je možné toto postavení kvalitně vyvážit.
Široká obdélníková okna
Trend takovýchto „střílen“ nad linkou už trochu ustupuje. „Určitě je lepší mít v kuchyni klasické okno, nebo dokonce francouzské, třeba se vstupem na malou terásku,“ říká Hozmanová. „Feng Shui se opírá o jakousi přirozenou potřebu vnímat krajinu či okolí při výhledu z okna vertikálně. V ideálním případě vidět zemi, stromy či domy a nebe. To vodorovná úzká okna moc neumožňují a výhled z nich je poměrně monotónní. Sama bych je nedoporučovala,“ dodává zakladatelka Evropské školy Feng Shui.
Vertikální okno je mnohem lepší variantou, protože máte výhled na zemi, zeleň a domy i nebe. Úzká a podlouhlá horizontální okna některých novostaveb tak zajímavý výhled neskýtají.
Kuchyňská linka
Neexistuje jednoznačné doporučení, jak s kuchyňskou linkou naložit, protože jsme obvykle závislí na mnoha faktorech, jako je velikost a dispozice prostoru, situování oken a dveří, přípojky na vodu, ventilaci, odpad a elektrické sítě. „Z nabízeních tvarů jako jsou I, L a U je určitě lepší L nebo U. Vytvářejí totiž pomyslné energetické zákoutí, jako když si představíte meandr řeky. V tomto meandru jsme pocitově v bezpečí, máme chráněná záda a energie nikde zbytečně neuniká. Ideálně pak směrujeme postavení sporáku tak, aby ten, kdo vaří, viděl do místnosti, mohl komunikovat s rodinou,“ říká odbornice. Řazení jednotlivých komponentů v kuchyni by pak mělo být v ideálním případě následující, zleva doprava: lednice a spíž (vyndáme potraviny), dřez (omyjeme potraviny), pracovní plocha (zpracujeme potraviny), sporák (uvaříme) a pracovní plocha (nachystáme na servírování), myčka. „Někdy, v konkrétním případě, pracuji i s tím, zda je kuchař domu pravák nebo levák,“ dodává Hozmanová.
Bez horních skříněk
Hitem posledních let jsou linky bez horních skříněk. Místo nich jsou v kuchyních police. Co na to Feng Shui? „Na jednu stranu je fajn, že hmota, myšleno masiv skříně, zůstává dole, u země. Logicky bychom čím dál více nahoru měli prostor provzdušňovat a pokud dáme na dvě police pár hezkých kousků nádobí, je to v pořádku. Pokud ale zvolíme spoustu polic, na něž dáme kompletní jídelní sady, všechny talíře, hrnky a skleničky, výsledkem bude plocha, která nás bude hodně vizuálně rozptylovat. Pohled na takové police většinou není pro potěchu oka a navíc se to špatně uklízí,“ říká odbornice. Možnou variantou je subtilní skříňka s prosklenými či plnými dvířky.
Absence horních skříněk může kuchyni vizuálně odlehčit, ale pozor, abyste stěnu nezahltili spoustou věcí, vystavených, kde to jen jde. Pak byste si přidělali nejen práci při uklízení, ale prostor by vás pořád podvědomě rozptyloval!
Sporák ideálně s výhledem
Tady jsou důležité tři věci. Za prvé: naproti sporáku by neměl být dřez. Za druhé: kolem varné desky by mělo být z obou stran místo aspoň 30 centimetrů. Sporák přimáčknutý z jedné strany ke zdi nás nutí stát vlastně stále šikmo a to nedělá energeticky dobrotu (nehledě na to, že to není ani ergonomické), a tedy pro nás pocitově pohodu. Za třetí: varná deska by v ideálním případě měla být situována tak, abychom při vaření viděli do prostoru, třeba do obývacího pokoje. Při vaření tím pádem stojíme v centru a jsme ve spojení s okolím.
Mikrovlnka a indukční desky
„Řeknu to asi takhle. Doporučuji všem raději si jídlo ohřívat v kastrůlku na plotně než v mikrovlnné troubě. A taky doporučuji mít v kuchyni teplo na vaření v té nejčistší podobě, tedy plynové hořáky,“ říká Radka. „Indukční deska, navíc typ, který i při vaření zůstává chladný, jde podle Fend Shui proti přirozenému řádu věcí – oheň přeci není studený.“
Linka do L nebo do U vytváří v kuchyni pocitově bezpečné zákoutí.
Líbil se vám tento článek? Spoustu krásných interiérů, proměn, návštěv a další inspirace vám pravidleně přinášíme také v časopise Marianne Bydlení.