Dmitrij Lipovskij o revolučním pěstování rostlin zvaným hydroponie: Pěstování bez zeminy a jen s minimem vody a energie
Jak hydroponická farma funguje? Dokázala by nahradit tradiční zemědělství? A jak vidí budoucnost hydroponie v ČR? Na všechny otázky Marianne Bydlení odpověděl zakladatel společnosti, Dmitrij Lipovskij.
Hydroponie nabízí mnohé výhody, včetně úspory vody a místa, a přitom přináší celoročně čerstvé plodiny. Český start-up GreeenTech se do hydroponického pěstování nadchl a jako první začal s vývojem a výrobou hydroponických pěstebních kontejnerů, aby bylo možné pěstovat lokální zeleninu, mikrobylinky a další kdekoliv na světě. Jejich aktuální novinka kontejnerová farma Urbi je k vidění na třetím ročníku Festivalu udržitelnosti v Metropoli Zličín a prohlédnout si ji můžete až do konce října.
Co je hydroponie a jak se liší od tradičního pěstování rostlin v půdě?
Hydroponie jako taková je velice stará disciplína, která byla využívána již ve starověkém Egyptě. Tato metoda pěstování je založena na vodě čili není potřeba půda. Dále se dá hydroponické pěstování provozovat jak venku, tak i ve vnitřních prostorách.
Jaké jsou hlavní výhody hydroponie oproti běžnému zemědělství?
Právě “indoorová” hydroponie nabízí spoustu možností, jak efektivně hospodařit. Řekl bych, že výhod je spousta, ale mezi hlavní považuji možnost precizní kontroly systému a její úpravy podle potřeby konkrétní sadby. Samozřejmě nedílnou součástí je úspora vody, místa, nákladů na zemědělské pracovníky a stroje. Pokud se bavíme o domácím prostředí, pak hydroponie může být jako skvělý koníček pro ty, kteří chtějí celoročně pěstovat bylinky a zeleninu a zároveň si podle svého uvážení hrát se světlem nebo živným roztokem.
Můžete nám popsat, jak funguje hydroponická farma, konkrétně vaše zařízení Urbi.?
Urbi. je naše nejnovější technologie, kterou jsme úspěšně představili na Festivalu udržitelnosti v Metropoli Zličín. Urbi. byl od začátku vymýšlen tak, aby byl přístupný pro jakýkoliv klientský segment – restaurace, hotely, obchodní řetězce nebo kanceláře. Dokáže vyprodukovat až 120 kusů plodin měsíčně. Farma má vlastní klíčící zónu, takže na ní plodiny rostou doslova od semínka. Energetické a lidské náklady na měsíční pěstební cyklus jsou taktéž minimální. K instalaci dodáváme i mobilní aplikaci myUrbi, která je klíčem k celé farmě. V aplikaci je ovládací centrum, pěstební kalendář nebo třeba přímé spojení na naší zákaznickou podporu. A když na farmě dojde osivo nebo hnojivo, pak přes aplikaci myUrbi si zákazník může objednat vše, co mu chybí.
Jaká je časová náročnost pěstování rostlin pomocí hydroponie ve srovnání s tradičními metodami?
V našich systémech se převážně pěstují saláty a různé bylinky případně mikrobylinky. V průměru se byliny jako bazalka, máta, petržel, koriandr a jiné vypěstují během 5 týdnů. Saláty do finální velikosti o něco déle, ty jsou za 6-8 týdnů, záleží na druhu. Hlavním rozdílem a zároveň naší výhodou je to, že sklízíte celoročně bez přestávky.
Co všechno lze pomocí hydroponie pěstovat? Má například zelenina vypěstovaná tímto způsobem stejný obsah vitamínů?
Pomocí hydroponie se dá vypěstovat skoro vše. Velice známé jsou jahody nebo rajčata z hydroponických skleníků. I v našich systémech se dají tyto plodiny vypěstovat, ale z ekonomického hlediska to nedává smysl. Co se týče nutričních hodnot, plodiny vypěstované hydroponicky jsou na stejné a lepší úrovni než zelenina z konvenčního zemědělství. Mimo jiné tyto plodiny mají lepší odolnost a intenzivnější vůni a chuť. Je to dané tím, že se daná plodina často kupuje s kořenovým systémem, který plodinu stále vyživuje.
Pro koho je hydroponie nejvhodnější? Může si ji pořídit i běžný spotřebitel do bytu, nebo je spíše určena pro profesionální uživatele?
Existují různé chytré květináče nebo různé manuály, jak si hydroponii vyrobit doma. Naše systémy Urbi. a GreeenBox jsou určeny pro B2B zákazníka.
Jak je hydroponie udržitelná a jak pomáhá řešit problémy spojené s nedostatkem vody nebo klimatickými změnami?
Obecně hydroponické skleníky / farmy jsou podle mého názoru velice elegantní řešení v místech, kde konvenční zemědělství dělat nejde nebo velice obtížně. Znám skleníky v UAE, Izraeli nebo Singapuru, které jsou schopny zásobit místní retail tunami zeleniny týdně. Jen je důležité poznamenat, že tyto hydroponické provozy pobírají vysoké lokální dotace jsou schopny velice efektivně fungovat.
Co se týče nás, my se zabýváme malými komunitními systémy, které dokážou pokrýt poptávku určité skupiny lidí nebo prostoru. Aktuálně pracujeme na novém softwaru, který bude měřit veškeré spotřební hodnoty v našem kontejnerovém provedení farmy – GreeenBox. Na základě sběru dat dokážeme veřejně deklarovat, jak jsou naše systémy úsporné a nenáročné na správu.
Jak vidíte budoucnost hydroponie v České republice a jaké jsou plány GreeenTechu do budoucna?
Za mě vyhlídky hydroponie v ČR nejsou nijak zářné. Kvůli energetické krizi a tlaku retailu na cenu se spoustu skleníků muselo úplně zavřít nebo se staly pouze sezónní záležitostí. Pomoc od vlády nebo možnost si dojít pro dotace je taktéž mizivá, tudíž lidé budou odsouzeni si kupovat bazalku z Keni a saláty ze Španělska.
Co se týče nás, máme jasně vytyčené cíle expanze do celé ČR s farmou Urbi. Usilovně pracujeme na větší spolupráci s retailovým lídrem na našem trhu, ale je stále ve hvězdách, jak celková spolupráce dopadne. V příštím roce proběhne průnik na Rakouský a Maďarský trh. Mimo jiné chceme reinkarnovat aktivity v Dubaji, kde jsme po EXPO2020 uzavřeli spolupráci s hotelovým řetězcem Radisson Blu a chceme z tohoto regionu vytěžit více.
- Zdroj článku
-
Dmitrij Lipovskij, autorský text