Kde momentálně bydlíte?
Bydlíme společně v Brandýse nad Labem, kam jsme se před lety přestěhovali z Prahy, abychom založili rodinu a aby tu naše děti vyrůstaly. Takže naše aktuální složení jsou dva tátové + dvě dcery. Máme praktický rodinný dům navržený tak, aby se v něm každému členu rodiny příjemně žilo.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
Máme veliký obývák spojený s kuchyní a upřímně musíme říct, že od doby, kdy máme děti, nezbývá na velké vaření a pečení tolik času. Jsme zvyklí sbalit se a o víkendu kempovat, hodně cestujeme, karavanem jsme projeli Španělsko. Srdce domova je tam, kde jsme společně. Může to být u jídla, ale je to i večer s popcornem na gauči, při čtení pohádky před spaním nebo na zahradě při grilování. Na samotný dům se asi moc už nefixujeme.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Kuchyň jsme si nechali navrhovat na míru přesně podle toho, jaké jsme měli před lety potřeby při vaření a pečení. Poměrně netradiční tehdy bylo, že jsme vůbec neměli horní kuchyňské skříňky. Na jejich místě je velké okno do zahrady. Vždycky jsme si představovali, že budeme vařit a dívat se, jak si děti hrají na zahradě. Máme dvě trouby – když pečete dva narozeninové dorty pro dvojčata, vážně se hodí. A když byly děti menší, hitem byl veliký zelený dřez, ve kterém si holky máchaly ruce a přelévaly vodu z různých nádob mezi sebou. Dokonce k nám chodily i děti od sousedů tohle dělat, protože jejich rodiče by tuhle aktivitu doma nerozdýchali. Voda byla vždycky všude, museli jsme ji vytírat z madel šuplíků kuchyňské linky. Ale bylo to fajn.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se neobejdete v kuchyni.
Kuchyňský robot, máme ho deset let a pořád drží. Myčka! Zrovna se nám rozbila a jsou to galeje. A asi to bude čas. Když má Michal na pečení čas, klidně tam stráví několik hodin, chystá těsta, šlehá krémy... a tohle bez dostatku času prostě nejde.
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Naše děti by asi umřely bez těstovin. Vzpomínáme, jak jsme v jejich 14 měsících jeli na dovolenou do Toskánska. Do té doby měly holky přísnou batolecí výživu podle knih, ale sotva jsme dorazili do Itálie, poznaly těstoviny a strouhaný sýr a bylo okamžitě jasno. Trvanlivé potraviny se snažíme pořizovat v bio kvalitě, hlavně koření, mouky a podobně. Od kamarádky jsme dostali dárek z Polynésie, vanilku, to je taky poklad. A konečně musíme mít doma mouku, vajíčka a mléko, aby šly ráno připravit palačinky.
Považujete se za dobré kuchaře?
David je kuchař s fantazií, dokáže uvařit jídla jen podle sebe. Michal se přesně drží receptů. Možná proto David lépe vaří a Michal peče.