Přejít k hlavnímu obsahu
Lidé a místa

Hvězdná návštěva: Jak bydlí barmanský genius z karlovarského Grandhotelu Pupp

Pokud nyní slyšíte jméno Jan Šebek poprvé, tak je nutné zbystřit. Jde totiž o velmi talentovaného mladého muže z Prahy, který patří k barmanské světové špičce. Honza, který nedávno oslavil osmadvacáté narozeniny, vloni vyhrál české finále nejprestižnější barmanské soutěže Diageo World Class. Ba co víc, na světovém finále stejné soutěže v brazilském São Paulu naši zemi perfektně reprezentoval a skončil v TOP 4 nejlepších barmanech světa! A teď už pojďte nahlédnout do soukromí šéfbarmana legendárního Becher's Baru v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Terezie Benoni | 1. 07. 2024

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Bydlím v Praze kousek od Vítkova s mojí přítelkyní Klárkou.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?

S čtyřnohou kamarádkou Grace, je to 3letá whippetka.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Místo, kde najdu klid a odpočinek od mého intenzivního pracovního života.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu?

Určitě, je totiž spojená s naší obývací částí, a tak zde trávíme nejvíce času.Velice rádi vaříme, a tak jsme v kuchyni skoro furt.

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považujete a proč?

Uspořádání. Ačkoliv není největší, ba možná naopak, perfektně se v ní vaří, jelikož jste na jednom místě. Organizace je tedy základ úspěchu.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Jakožto milovník kávy, určitě kávovar, pak určitě nůž a pánvička.

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Olivový olej je pro nás základ většiny jídel, takže ten je vždy v zásobě.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Myslím si, že z baru to do kuchyně nemám daleko. Obecně miluji právě italskou kuchyni, a tak by to bylo buď právě zmiňované rizoto, nebo carbonara či aglio olio. Mám rád jednoduchá a rychlá jídla z kvalitních surovin.

Galerie: Na návštěvě u Jana Šebka

Čtěte také: Hvězdná návštěva: Fenomenální vodní slalomář a kajakář Vavřinec Hradilek je také výborný kuchař či pekař

Kousek západně od Prahy v krásném domě se svou rodinou žije Vavřinec Hradilek. Určitě tohohle sympaťáka znáte! Fenomenální vodní slalomář a kajakář, několinásobný mistr světa a stříbrný medailista z letních olympijských her v Londýně! Ale Vávra je také výborný kuchař či pekař a celému národu dokázal, že je také špičkovým tanečníkem.

„Největší zásluhu má moje babička“

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Obecně miluji italskou kuchyni, jelikož je lehká, rychlá a dokážete sehnat spoustu kvalitních surovin. Nepohrnu ale ani asijskou kuchyní či úplnou českou klasikou.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Pravděpodobně s mojí už nežijící babičkou, která měla bezpochyby největší zásluhu na tom, že jsem začal pracovat v gastronomii, která se stala mým životem.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Není nic lepšího než velké rodinné setkání nebo posezení s přáteli.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

V minulosti to bylo naprostým zvykem v mém rodinném kruhu. Já bohužel dnes žádný takový servis u nás doma nemám.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

Začneme u nealka, to je mnohem jednodušší a je to většinou čistá perlivá voda či cola bez cukru. V rámci alkoholu se při jídle většinou objeví pivo, červené víno anebo taky champagne. Před jídlem a po jídle většinou dojde i na něco „tvrdšího“. Před jídlem buď nějaký suchý koktejl jako Gin Martini, či Negroni a po jídle většinou panák whisky.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?

Možná se budu opakovat, ale bude to kávovar s časovačem, který si nastavím tak, abych měl ráno připravenou kávu, když vstanu.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

To je dobrá otázka! Mojí vysněnou hračkou do kuchyně bude asi Thermomix, na který jednou určitě přijde.

Mohlo by se vám líbit

Herečka Vlastina Svátková si do svého domu všechno vybrala sama a výsledkem je osobitý a elegantní interiér

Jedna si zamilovala uvolněný boho styl, který po prázdninách vyloženě křičí, druhá sáhla po osobité eleganci, která nikdy neomrzí. Nahlédněte do atypického pražského podkrovního bytu s útulnou terasou a do kouzelného domu uprostřed meditativní zahrady.
marianne.cz

O projektu:

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo a firmy Potten & Pannen – Staněk, kteří říkají: „Věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.“

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Lidé a místa
Důchodci změnili své plány: Přímo na dvorku si postavili udržitelný dům, který jim ušetřil spoustu peněz

Důchodci změnili své plány: Přímo na dvorku si postavili udržitelný dům, který jim ušetřil spoustu peněz

Lidé a místa
Že je 37,5 metrů čtverečních málo pro pětičlennou rodinu? Mladá rodina radí, jak se dá malý byt proměnit v útulný domov

Že je 37,5 metrů čtverečních málo pro pětičlennou rodinu? Mladá rodina radí, jak se dá malý byt proměnit v útulný domov

Lidé a místa
Příběh Na Živili očima Veroniky a Lukáše: Jak z ruiny vytvořili místo, které pohladí všechny smysly

Příběh Na Živili očima Veroniky a Lukáše: Jak z ruiny vytvořili místo, které pohladí všechny smysly

Lidé a místa
Nejvánočnější dům v Česku každoročně zdobí přes 250 tisíc LED žárovek: Rozzáří se i letos?

Nejvánočnější dům v Česku každoročně zdobí přes 250 tisíc LED žárovek: Rozzáří se i letos?

×