Fascinující proměna vinařství Kolby v Pouzdřanech: Sjednocení historických budov přináší do vinné oázy neodolatelný šarm
Příběh transformace areálu vinařství Kolby v Pouzdřanech, kde se víno pěstovalo už od druhého století, reaguje na novou filozofii vinařství založenou na přírodních postupech a respektu k krajině. Projekt se zaměřuje na sjednocení historické budovy s novodobými přístavbami a přináší inovativní přístup k architektuře a designu.
Projekt studia ORA řeší dostavbu a sjednocení areálu vinařství Kolby v Pouzdřanech. Hlavní filosofií přestavby byly přírodní postupy a respekt k okolní krajině. „Areál sestával z historické budovy s rozsáhlými sklepy a novodobé přístavby z desátých let. My jsme měli za úkol přidat další vrstvu – suchý sklad lahví a winebar pro návštěvníky. Protože celý areál nedávno prošel transformací, nebylo možné do stávajících objektů příliš zasahovat, nebo je dokonce demolovat. Přesto bylo potřeba změnit výraz staveb a aktualizovat provozní vazby, aby odpovídaly potřebám současného vinařství. Hlavní výzvou projektu proto bylo sjednocení jednotlivých objektů, míst a momentů do koherentního celku,“ vysvětlují autoři projektu architekti Jan Veisser, Jan Hora a Barbora Hora. „Rozhodli jsme se proto zahalit jednotlivé přístavby do předsazené fasády z akátových latí. Fasáda má dvě úrovně – vnější řídká treláž, která slouží jako opora pro popínavé rostliny, a vnitřní husté laťování, které se místy líně sveze, aby zformovalo lavici. V místě, kde se vrstvy překrývají, akátová treláž degustační lavici stíní. Akát z místních zdrojů jsme vybrali jako vhodnou lokální dřevinu, která díky své odolnosti zajišťuje dlouhou životnost konstrukce.“
Nechybí winebar i moderní udržitelné sklady
„Dostavba suchého skladu je naším nejvýraznějším stavebním vstupem do areálu. Jde o utilitární betonovou montovanou halu. Sklad se zapouští do terénu, zanoření vynikne o to více, neboť zemina z výkopu byla deponována v místě vedle haly. Kopeček umenšuje objem haly. Beton jsme dobarvili do zemitého tónu. Předsazená porostlá fasáda stíní betonovou konstrukci, čímž přispívá k vnitřní teplotní stabilitě. K udržitelnosti provozu vinařství přispívá fotovoltaika na střechách,“ vysvětlují architekti. Winebar je umístěný do historické budovy vinařství. Prostor přímo navazuje na rozsáhlé sklepy pod budovou. Místo klasického baru je v prostoru masivní degustační stůl, kde je možné stát okolo a debatovat nad vzorky. Výrazným motivem interiéru je cementová dlažba vínové barvy se vzorem vlnky navrženým přímo pro tento prostor. Vinařství je umístěno na okraji obce, přímo navazuje na Pouzdřanskou step. Směrem k vesnici je navržený reprezentativní dlážděný předprostor, který slouží jak potřebám winebaru, tak případným jiným veřejným akcím. „Nad prostor vybíhá výrazná konstrukce. Ta v místě již byla. Nakonec jsme se rozhodli ji zachovat a využít. Obkládáme ji akátovými latěmi, abychom ji zahrnuli do celku, a využíváme stínu, který toto křídlo vrhá,“ dodávají.
O studiu / autorovi
ORA je zkratkou pro originální regionální architekturu. Většina prací ateliéru spočívá v úpravách existujících struktur, což nebyla uvědomělá volba. Autoři rádi pracují s konstrukcemi a fragmenty, které byly odsouzené k zániku, aby je oživili v novém kontextu. Kromě vytváření domů a prostorů se ateliér zabývá i navrhováním jednotlivých objektů. Ateliér sídlí ve Znojmě a v Kutné Hoře a působí převážně na periferii.
- Zdroj článku
-
ORA, linka.news