Exkluzivně: Mistr dýňového řezbářství prozrazuje tipy, jak doma vytvořit dlabanou dýni snů a jak o ni pečovat
Adam Bierton, vítěz show Halloween Wars a mistr dýňového řezbářství, nám v rozhovoru pro Marianne Bydlení poodhaluje svůj neobyčejný příběh. Jak přetváří dýně v umělecká díla, kolik jich vyřeže za sezónu a jaké tipy má pro vás doma?
Adam Bierton přeměnil vyřezávání dýní do umělecké formy a uchvátil publikum svými složitými návrhy a kreativní vizí. Adamova vášeň začala v roce 2001 jako koníček. Rychle se zlepšil natolik, že získal národní uznání ve Food Network's Halloween Wars v roce 2015. Jeho pozoruhodné schopnosti mu vynesly několik televizních vystoupení, včetně účasti v Outrageous Pumpkins v roce 2022, kde ukázal, kam až jde hranice v tomto uměleckém řemesle stále posouvat. Adam má hned několik tipů, které rozhodně pomohou také vám při práci s dýněmi.
Jak jste se vůbec dostal k vyřezávání dýní?
Už od dětství jsem miloval Halloween a kreativní vyjádření. Vyřezávání dýní začalo jako jednoduchá zábava, jak se svátečně naladit, ale postupem času se vyvinulo v uměleckou formu, která mi umožnila vyjádřit svou kreativitu. To, co začalo jako tradiční jack-o'-lantern, což je jednoduše vydlabaná dýně se svíčkou, pokračovalo složitějšími návrhy, přičemž každý projekt jsem posouval mé umělecké hranice.
Je to už dnes vaše práce na plný úvazek, nebo je řezbářství stále pouze koníčkem?
Vyřezáváním dýní se zabývám více než 20 let. Profesionálně rozděluji svůj čas mezi provozování své restaurace Chick'n Out v Rochesteru v New Yorku, a práci sezónního řezbáře dýní. Každý říjen vystupuji na živých akcích, jako je botanická zahrada v New Yorku (NYBG), kde předvádím rozsáhlé řezbářské práce a komunikuji s publikem.
Kdy vám začíná carvingová sezóna?
Carvingová sezóna začíná začátkem září a nejrušnější čas mám celý říjen. Letos jsem například spolupracoval s několika značkami a vystupoval na akcích, vyřezával vše od tradičních návrhů po loga a portréty.
Vydlabanou dužinu rozhodně nevyhazujte
Kolik dýní vyřezáváte za rok?
Liší se to v závislosti na ročním období a počtu akcí, kterých se účastním, ale v průměru každý rok vyřezávám 50 až 100 dýní. Některé z nich jsou velké kusy, jako jsou dvousetlibrové dýně, které vyřezávám v newyorské botanické zahradě. Jiné sice mohou být menší, ale zato složitější na výrobu. Stále zkouším něco nového.
Máte nějaké tipy, co s obsahem dýně?
Určitě! Dýňová semínka jsou fantastická na pečení a dužina lze použít do polévek, koláčů a dalších lahodných pokrmů. Navíc dužina vytváří vynikající kompost. Vždy povzbuzuji lidi, aby z obsahu vytěžili maximum – je to zábavný způsob, jak být kreativní i v kuchyni!
Jak se starat o takto krásně vyřezávanou dýni, aby vydržela co nejdéle?
Klíčem k uchování vyřezávané dýně je udržovat ji chladnou a zvlhčenou. Doporučuji ji postříkat roztokem vody a citronové šťávy, aby se zabránilo plísním a hnilobě. Přes den by měla být ve stínu. Přenesením do interiéru nebo do chladného prostoru prodloužíte její životnost. Někteří klienti říkali, že někdy jim taková dýně vydržela krásná až dva týdny.
Které další komponenty používáte ve svých řezbách?
Rád do svých řezbářských prací začleňuji další ovoce a zeleninu, abych je oživil. Často například používám brambory na oči a batáty na jazyky, abych vytvořil veselé a výrazné obličeje. Díky tomu působí skutečně živě a originálně.
- Zdroj článku
-
Se souhlasem Adama Biertona, www.adambierton.com