Bez kuchyně se neobejdeme
Kuchyně je jednou z místností, kterou by doma měl mít každý. Kde jinde také připravovat snídaně, svačiny, večeře a pohoštění? Mnohdy ji máme spojenou s jídelnou nebo obývacím pokojem, abychom si byli blíž s těmi, na kterých nám záleží.
Na kuchyni se nevyplácí šetřit
Kvalitní kuchyně není jen prázdný pojem, už když ji vybíráme, chceme ji využít po mnoho let. Rozhodně si ji nevybíráme jen na pár měsíců. Při výběru kuchyňské linky je třeba si pohlídat použité materiály, které by měly něco vydržet, rozměry linky a také její provedení. Buď můžete vsadit na sériově vyráběné kuchyňské linky, nebo si můžete nechat vyrobit kuchyni na míru. To je ta nejlepší možnost, protože si všechno můžete přizpůsobit svým potřebám a představám a nemusíte dělat kompromisy mezi tím, co chcete, a tím, co můžete mít.
Zaměřte se na ergonomii
Co dělá kvalitní a moderní kuchyni opravdu moderní? Použité materiály a její ergonomie. Mezi nejoblíbenější materiály patří masiv, následuje lamino a MDF desky. A co že je to ergonomie a proč je zásadní? To je rozmístění všech součástí kuchyně tak, abyste při vaření nemuseli neustále běhat sem a tam a všude jste dosáhli. Výšku pracovní desky a zavěšení horních skříněk přizpůsobte své postavě, tvar linky pak vybírejte podle toho, jaký prostor máte k dispozici a co všechno vám dovolí. Do rozlehlé kuchyně je škoda umístit linku jen podél jedné stěny, když můžete zvolit uspořádání do U nebo s kuchyňským ostrůvkem, do malé kuchyně se zase nebudete snažit vměstnat velkou linku, ale dáte přednost lince do I nebo do L.
Kuchyň rozdělte na jednotlivé zóny
Kuchyň se ještě dál dělí na jednotlivé zóny, které by se daly označit jako dílčí části kuchyně. Jejich účelem je rozdělení kuchyně tak, aby na sebe činnosti v kuchyni krásně navazovaly. Každá část slouží k něčemu jinému, záleží také na tom, zda jste pravák, nebo levák. V prvním případě si zóny uspořádejte ve směru hodinových ručiček následovně (u leváků to bude opačně):
· Na začátku bývá skladovací zóna, na kterou navazuje menší pracovní plocha. Skladovací část slouží k uložení potravin a její součástí je spíž i lednice.
· Další je mycí zóna, která slouží k omývání a čištění surovin a mytí nádobí. Patří sem dřez, myčka nádobí i odpadkový koš, navazuje na ni větší pracovní plocha.
· Poslední je varná zóna, jejíž součástí je trouba a sporák, slouží k tepelné úpravě potravin. V ideálním případě za ní následuje menší odkládací plocha.