Trend: Fermentace v kosmetice
Co se vám prvně vybaví, když se řekne fermentace? Výroba piva, saké či kvašené zelí? A co si představíte pod pojmem fermentace v kosmetice?
Pokud jste si i tak představili pivo, vlastně jste nebyli daleko. Počátky výroby opravdu sahají až do pivovarnického průmyslu. Možná se budete divit, ale i když jako Češi pivo milujeme, tak tento trend nepochází z našich končin. Hlavním pionýrem fermentace je Asie, konkrétně Korea.
Vlastně fakt, že kolébkou je Korea mě nepřekvapuje. Jejich kosmetické návyky se drasticky liší od těch našich a v hlavě to mají nastavené úplně jinak. Napadlo vás někdy, proč asijské ženy vypadají o dekádu mladší než ve skutečnosti jsou? Jejich tajemství je naprosto jednoduché. Problém neřeší až ve chvíli, kdy nastane, jako to mají zažité západní země. Oni mu předcházejí ještě před tím, než se vůbec začne projevovat. To znamená, že mají kosmetiku jako filozofii.
“Nevyčistit si tvář je pro ně stejné, jako kdybychom šli spát se špinavými zuby. Odmala to dělají i muži. Tím, jak se o svou pleť od raného věku starají, vlastně vůbec nedojdou do stádia pupínku, zanesených pórů a vrásky se jim vyhýbají obloukem” říká doktorka farmacie Lucia Havlíková. Fermentovaná kosmetika v tom hraje velkou roli právě proto, že je po chemické stránce čistá, maximálně účinná a opravdu po ní mládnete. Korejci si na ní léta ujíždějí a vy budete taky!
Jako střihoruký Edward
Představte si fermentaci jako malého tvora, kterému dáte do rukou nůžky. Ten bude dlouhé řetězce aktivních látek, které se vyskytují v kosmetických přípravcích, zmenšovat a rozstříhávat na menší kousky. To zaručí, že aktivní ingredience se budou do pleti mnohem lépe vstřebávat a účinek bude okamžitě viditelný. To je právě jeden ze tří hlavních benefitů fermentované kosmetiky. Jaké jsou další dva? Produkce kyseliny mléčné a samokonzervace. Ale abych to vzala popořádku. Variant, jak fermentovat, je opravdu hodně a pokud se to nepovede, výsledky mohou být kontraproduktivní. Některé firmy hledají správný postup i několik let, takže doma to asi raději nezkoušejte.
Ke kvašení se používají květiny a kořeny rostlin, ke kterým se přidá mikroorganismus jako např. laktobacil. Když se v kosmetice fermentuje laktobacilem bez přístupu vzduchu, dochází k chemické proměně cukrů v kyselinu mléčnou. Ta je v naší pokožce přítomna přirozeně, tvoří v ní totiž meziprostor buněk. Tato molekula se tedy do naší pleti dostane automaticky a velmi rychle. A k čemu je dobrá? Pleť vyplňuje a hydratuje, takže si ji potřebujeme udržovat v dostatečném množství.
Třetím a posledním benefitem je takzvaná samokonzervace, která vzniká při fermentaci laktobacilu. Ten se proti procesu kvašení brání a vypouští toxiny, jež vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Takže se nám vlastně úplně sám zakonzervuje. A to je fantastická výhoda! Protože ruku na srdce, každá kosmetika potřebuje konzervanty, aby se v ní nemnožily bakterie. Buď se vytvoří přírodní cestou, nebo se musí dodat uměle. V přírodní kosmetice jsou povoleny konzervanty, které jsou čistší, musí ale splňovat jisté normy. A právě díky těmto benefitům se fermentovaná kosmetika hojně používá pro zánětlivou a aknózní pleť, se kterou dokáže udělat zázraky. A nejen s ní. Perfektně působí proti vráskám a zároveň zlepšuje strukturu i barvu pleti.
Upřímně, když jsem se doslechla o tomto trendu, byla jsem lehce skeptická. Přírodní kosmetiky jsem za ta léta vyzkoušela nepřeberné množství a výsledky byly zezačátku naprosto skvělé. Ale po určité době používá se to zlomilo a pleť se mi naopak zhoršila. Ale rozhodla jsem se to podstoupit, abych o tom mohla poreferovat. Poslední dva měsíce se mi stává, že se mě kolegyně i přátelé ptají, co používám za kosmetiku? Má pleť totiž nikdy nevypadala lépe! A to je přesně doba, kdy jsem přesedlala na korejskou fermentovanou kosmetiku. A úplně jsem se do ní zamilovala. Každý den si dvakrát denně čistím dvoufázově pleť, nejdříve olejem a následně odličovacím krémem a dotáhnu to květinovým tonikem. A u něj opravdu poznáte, že to není obyčejná voda, ale že je takzvaně živá. Její hustota je mazlavější a krásně voňavá!
A jak se pohybuje finančně? Pokud si budete chtít pořídit všechny pleťové produkty na čištění pleti, sérum a krém, nebude to úplně levná záležitost. Ale množství které spotřebujete na jedno použití je opravdu minimální, právě díky velké koncentraci aktivních ingrediencí a vydrží vám přibližně třičtvrtě roku. To je taky doba, po kterou vám fermentovaná kosmetika vydrží čerstvá. Na našem trhu je stále jen pár značek, které kvalitní fermentovanou kosmetiku nabízejí, takže doporučujeme pátrat a najít si tu, která vám bude vyhovovat. Přesto, že Korea je kosmetickou velmocí, tak hierarchie v kvalitě její kosmetiky má až propastné rozdíly. Na to dávejte určitě pozor, protože ne každá fermentovaná či korejská kosmetika se dá považovat za výbornou.