Přejít k hlavnímu obsahu
Krása

Potraviny, které zhoršují stav pleti: Kterým je lepší se vyhnout?

Ačkoliv akné a další různé nedokonalosti pleti trápí především teenagery, mnoho žen s těmito problémy bojuje i v dospělosti. Můžete mít sebelepší skin care produkty, ale příčinou těchto potíží mohou být mnohdy i potraviny, které konzumujete. Kterým je lepší dát sbohem?

Aneta Akgül | 10. 05. 2024

Proč nás trápí problematická pleť i v dospělosti?

Asi každá žena ve skrytu duše touží po zářivé a čisté pleti, kterou “nezdobí” pupínky, skvrny ani žádné další nedokonalosti. I když se může zdát, že problémy s pletí trápí především teenagery, není tomu tak. Mnoho žen se téměř celý život snaží najít vyhovující krémy, séra a další produkty, chodí na kosmetiku a podstupují nejrůznější procedury, které by jim k vysněné dokonalé pleti pomohly. Samozřejmě, že se problémy s pletí mohou objevit v období před, během nebo po menstruaci, kdy tělo reaguje na hormonální změnu. Pokud vás ale problematická pleť trápí i mimo toto období, je potřeba hledat příčinu. Těch může být hned několik – od bakterií na ručníku nebo polštáři, přes nadbytek stresu až po vaše stravovací návyky. Právě na potraviny, které mohou neplechy na pleti způsobovat, se dnes podíváme. Zkuste je na nějakou dobu omezit, či vynechat úplně a sama uvidíte, zda tato změna přispěje ke zlepšení vaší pleti.

Mohlo by se vám líbit

Dejte sbohem obyčejné řasence. Už jste slyšela o trendu tubing mascara?

Asi každá žena zná ten pocit, kdy se marně snaží najít řasenku, která by jí vyhovovala ve všech směrech. Koupit si takový produkt, který neslepuje řasy, dodává jim objem, prodlouží je a nerozmazává se, může být opravdový boj. Kosmetický průmysl ale přišel s revoluční novinkou, která všechny tyto požadavky splňuje. Už jste slyšela o tzv. tubing maskaře?
marianne.cz

1. Mléčné výrobky ucpávají póry

Mléčné výrobky obsahují hormony, které mohou stimulovat produkci mazu a vést k ucpávání pórů, což velmi často vede k akné. U některých lidí mohou mléčné výrobky vyvolat zánětlivou reakci, která se projeví zarudnutím, otoky a dalšími problémy s pletí. Vysoký obsah tuku v některých mléčných produktech (sýr a smetana) vedou též k ucpávání pórů. Navíc, lidé s intolerancí na laktózu po konzumaci mléčných výrobků prožívají nepříjemné zažívací potíže, které se mohou nepříznivě odrazit i na stavu pleti. Dnes již existuje spoustu nejrůznějších alternativ – od rostlinných mlék až po bezlaktózové sýry, smetany a jogurty. Nahradit mléčné výrobky je tak jednodušší než kdy předtím.

 

2. Pleti může škodit sůl

I když je nezbytnou součástí naší stravy, může mít sůl negativní dopad na naši pleť. Obsahuje sodík, který při zvýšené konzumaci může způsobit zadržování vody v těle, což vede k odulé a nafouklé pokožce. Tyto otoky jsou pak patrné především na místech, kde se nachází tenká vrstva kůže, například v oblasti kolem očí. Klíčové je v tomto případě omezení soli a dostatečná hydratace. Dermatologové se také shodují na tom, že je dobré do své potravy zařadit více potravin s obsahem Omega-3 mastných kyselin

 

Mohlo by se vám líbit

Zapomeňte na botox: Přirozeného omlazení pleti dosáhnete pomocí obličejové akupunktury

O klasické akupunktuře jste již určitě slyšela. Možná jste ji i někdy vyzkoušela. Tato tradiční technika čínské medicíny našla své využití i v kosmetice, kde pomáhá zjemnit a vyhladit vrásky v obličeji, aniž by byl do pokožky aplikován botox či jiné látky. Jak přesně obličejová akupunktura funguje a co se s pletí děje? To nám prozradila odbornice Barbora Dvořáková.
marianne.cz

3. Cukr pleti škodí hned z několika důvodů

Cukr může mít na pleť negativní dopad hned z několika důvodů. Když konzumujeme cukr, tělo ho rozkládá na glukózu, což vede k okamžitému zvýšení hladiny inzulínu. Jeho přebytek se pak může vázat na proteiny v těle, jako je kolagen a elastin, což je proces známý jako glykace. Právě ta může způsobit ztrátu pružnosti pleti, což vede ke vzniku vrásek a k povadlé pokožce. Nadměrný příjem cukru může též způsobit zánětlivé reakce v těle, které se mohou projevit na pleti ve formě akné nebo zarudnutí.

Je důležité si uvědomit, že tělo potřebuje glukózu pro výrobu energie. Zároveň je ale potřeba najít rovnováhu a omezit příjem jednoduchých cukrů, které mají vysoký glykemický index a rychle se rozpadají na glukózu. Zdravější alternativou je konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny, které pomáhají zpomalit vstřebávání cukru, a mohou tak přispět k lepšímu stavu pleti.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Krása
Nejkrásnější adventní kalendáře 2024: Zpříjemněte si čekání na Vánoce kosmetikou i svíčkami

Nejkrásnější adventní kalendáře 2024: Zpříjemněte si čekání na Vánoce kosmetikou i svíčkami

Krása
Nejkrásnější barva zimy 2024 pro blondýnky: Odstín kašmírové blond si zamilujete

Nejkrásnější barva zimy 2024 pro blondýnky: Odstín kašmírové blond si zamilujete

Krása
Nudí vás obyčejné mikádo? Zkuste bell-bottom bob, který sluší ženám ve 30 i 50

Nudí vás obyčejné mikádo? Zkuste bell-bottom bob, který sluší ženám ve 30 i 50

Krása
Trendy zimní pedikúra: Na co si dát pozor a jak připravit chodidla na party sezonu

Trendy zimní pedikúra: Na co si dát pozor a jak připravit chodidla na party sezonu

×
  • Marianne
  • 1 099 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit