„Rybičková“ pomazánka z cizrny
1 miska
20 minut
Bez lepku
Bez cukru
Tato pomazánka je mezi vegany obzvláště oblíbená a nejsnadněji a nejrychleji ji vyrobíte ze sterilované cizrny. A budete překvapeni, jak moc se chutí blíží klasické pomazánce z ryb!
Suroviny:
1 plechovka sterilované cizrny
2 lžíce kaparů (nebo kyselých okurek)
1 řapík celeru
½ červené cibule (nebo šalotky)
1 malá mrkev
5 lžic sójového jogurtu
1 lžička hořčice
4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
mořská sůl
mletý pepř
citronová šťáva
pažitka na posyp
Postup:
Cizrnu s kapary vsypeme do mixéru a nahrubo umeleme.
Přendáme do misky, přidáme najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nastrouhanou mrkev, jogurt, hořčici, řasy, ochutíme solí a pepřem, zastříkneme citronem a zamícháme.
Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
Zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou
2 porce
20 minut
Bez lepku
Bez cukru
Nikdy bych neřekl, jak mohou klasické zeleninové suroviny, jako je zelí a kořenová zelenina, fungovat ve spojení s mořskými řasami a zázvorem. Nedávno se mi dostal do ruky sushi zázvor Ginger Party, jímž jsem byl nadšen, a hlavně překvapen jeho výbornou chutí. Na trh jako jeden z mála přichází v biokvalitě, což na tomto produktu velmi oceňuji.
Suroviny:
400 g bílého zelí
150 g celeru
1 mrkev
1 lžička mořské soli
4 lžíce sushi zázvoru
(www.gingerparty.cz)
4 lžíce mořské řasy nori (vločky)
2 lžíce sójové omáčky tamari
čerstvá petrželka
sezamová semínka
Postup:
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy. Osolíme a chvíli pomačkáme.
Přidáme sushi zázvor, vločky nori, omáčku tamari, nasekanou čerstvou petrželku a pár lžic nálevu ze zázvoru. Důkladně promícháme a necháme asi 20 minut odležet.
Na talíři posypeme zbylou petrželkou a sezamovými semínky.
Můj tip: Pro obměnu salátu přidejte chilli papričku nebo utřený česnek.