Jídlo
Zahřívací kolo: Celerová polévka s krutony
Celer je osobitý, ne každému chutná. Ale kdo k němu našel cestu, už se ho nevzdá.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
100 g slaniny, pokrájené na malé kostičky
3 včerejší housky nebo rohlíky,
pokrájené na kostičky
pokrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 střední celer, okrájený a pokrájený na kostky
4 brambory, oloupané a pokrájené na kostky
sůl a pepř
špetka muškátového květu
100 ml smetany na vaření (33%)
hladkolistá petržel na ozdobení
1. Na pánvi si opečte slaninu. Až pustí šťávu, přidejte kostky z rohlíků, za občasného promíchání opečte dozlatova. Krutony krásně vsáknou tuk ze slaniny.
2. V kastrolu si rozpusťte máslo a přibližně pět minut na něm opékejte celer a brambory. Pak přilijte 800 ml studené osolené vody a pomalu přiveďte k varu. Vařte asi patnáct minut. Přidejte muškátový květ a smetanu a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a případně dosolte, podle chuti můžete (ale nemusíte) opepřit.
3. Podávejte s krutony a slaninou.
ČTĚTE TAKÉ: Zahřívací kolo: Italská fazolová polévka