Vůně léta: Ochutnejte lahodný salát podle chorvatské receptury
Blíží se sychravé podzimní počasí. To ale vůbec nevadí, protože dovolenou si můžete připomenout kdykoli. Jak? Třeba salátem z plodů moře, jehož příprava není časově náročná.
Nejdůležitější jsou samozřejmě ingredience, v tomto případě čerstvé chobotnice, kalamáry, krevety či humři. Možná víte, jak poznat čerstvost u ryb – nezakalené oči s dobře ohraničenými zornicemi, výrazně lesklá kůže, růžové žábry…
Čím se ale řídit u mořských pochoutek? Především podle čichu. Maso by mělo vonět po slané vodě, nikoliv rybině. Musí být správně chlazené a uložené v ledu a taky za žádnou cenu nesmí vykazovat známky delšího skladování, čemuž napovídá žlutá barva a oschlé kraje.
Ty nejlepší mořské pochoutky nakoupíte většinou přímo od rybářů, ve větších městech pak na farmářských trzích třeba na pražském Kulaťáku, ale také ve velkých obchodních řetězcích či od dodavatelů, kteří si je nechávají dovážet speciálně z přímořských oblastí.
Ingredience pro 4 osoby:
1,5 kg syrového rybího masa/mořských plodů
cibule
rajčata a papriky
100 ml olivového oleje
60 ml octa/citrónové šťávy
Postup přípravy:
Základem je uvaření očištěných mořských pochoutek v neosolené vodě, případně na páře. Skvěle chutnají chobotnice, kalamáry, krevety či humři. Po vychladnutí se plody nakrájejí, smíchají se zeleninou (nadrobno nakrájená cibule, případně rajčata a papriky) a dochucují vždy jen solí, pepřem, panenským olivovým olejem a dle chuti octem nebo citrónovou šťávou.
Zde je pár tipů, jak postupovat při přípravě podle majitele pražského bistra a restaurace Maare Marko Šuta:
1. krevety a mušle je lepší vařit na páře, ve vodě jsou uvařené za 1 – 2 minuty
2. humři se vaří cca 10 minut
3. chobotnice se vaří hodinu a kalamáry 2 minuty