V kuchyni vždy otevřeno: Obrácený koláč s červenou řepou
Červené řepě jsem se od dětství vyhýbala. Jako u mnoha z nás za to mohl zážitek ze školní jídelny. Andrea Motlíková mě však přesvědčila, že řepa může chutnat naprosto fantasticky.
Nejen Andreina kuchyně, ale i její zahrada je plná dobrot. Z posledních řepiček na záhonku se rozhodla upéct obrácený koláč sester Tatinových, ale s červenou řepou. K té se nepochybně hodí koží sýr, ovšem Andrea dala přednost gorgonzole. Vy ho tam ale určitě dejte, pokud ho máte rádi.
Na přípravu budete potřebovat: ( koláčová forma )
1 listové těsto
3 - 4 uvařené řepy
3PL octa balsamico
2PL medu
2 stroužky česneku
pár snítek tymiánu
1PL másla
pepř a sůl
Postup přípravy receptu:
Na pánev vlijeme ocet a zahřejeme, přidáme med, podle chuti osolíme a opepříme. Přihodíme najemno posekaný česnek a tymián. Necháme chvilku redukovat, až se směs začne " táhnout. Řepy nakrájíme na plátky o síle cca 0,5cm, osolíme z obou stran a postupně vkládáme do pánve a obalíme je směsí z obou stran. Klademe od středu na dno koláčové formy ( pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven ) a zbytkem šťávy přelijeme. Listové těsto vyválíme a překryjeme jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchtěte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180C. Pečeme cca 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte. Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru. Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýru, buď kozím nebo nějakým chuťově výraznějším. Jak už jsem psala, já jsem použila gorgonzolu.
Dobrou chuť!