Uzené se švestkovou omáčkou
Kombinace uzeného masa s nasládlou aromatickou švestkovou omáčkou vám mže připadat neobvyklá, ale toto jídlo milovaly už naše prababičky. Ideálním doplňkem jsou bramborové knedlíky.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 10 minut omáčka, 20 minut maso
200 ml švestkových povidel
400 ml vody
1 lžička soli
1 lžička skořice
3 hřebíčky
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 lžíce vanilkového pudinku
2 litry vody
800 g uzené kýty
1) Povidla zalijte horkou vodou, osolte, přidejte skořici a hřebíček, pět minut povařte, vmíchejte med a rum. Pudink rozmíchejte v hrnku s troškou vody na řidší kašičku, vlijte za stálého míchání k omáčce a ještě pět minut povařte.
2) Uzené maso zbavte přebytečné slanosti tím, že ho vložíte do hrnce se studenou vodou a necháte pomalu přivést k varu – díky tomu přejde část soli do vody. Pak vývar slijte, schovejte (hodí se třeba na česnečku) a maso nakrájejte na plátky.
3) Plátek masa na talíři přelijte horkou omáčkou.