Tvarohový mazanec
Velikonoce se blíží, co vyzkoušet pro změnu mazanec? Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.
Doba přípravy: 20 minut
Pečení: asi 40 minut
Počet porcí: na 1 větší nebo 2 menší bochánky
Budete potřebovat:
-
250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)
-
150 g másla, změklého
-
200 g moučkového cukru
-
2 celá vejce + 1 vejce na potření
-
1 sáček vanilkového cukru
-
2 lžíce rumu
-
500 g hladké mouky
-
asi 5 lžic mléka
-
1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
-
hrst spařených oloupaných mandlí
-
hrst spařených rozinek
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.
2 Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.
DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.