Jídlo
Těstoviny s květákem, slaninou a chilli
Zdá se vám tato kombinace zvláštní? Ale je delikátní a věříme, že vaši blízcí ocení něco úplně nového.
Příprava tohoto jídla vám zabere 20 minut, pak ještě počítejte 30 minut na pečení. Množství je uvedeno na 4 porce.
Budete potřebovat:
- 1 kg květáku, nakrájeného či rozebraného na růžičky
- 200 g ,gazdovské‘ slaniny, nakrájené na kostičky (lze ji nahradit uzeným tempehem ohřátým v páře)
- 1 lžíce najemno nastrouhané kůry z biocitronu
- 1 lžička drceného chilli
- 2 stroužky česneku, drcené
- 3–4 lžíce olivového oleje
- 200 ml dobrého suchého bílého vína
- 125 ml smetany ke šlehání
- 400 g těstovin pappardelle
- najemno strouhaný parmazán k podávání
Zahřejte svou troubu asi na 220 °C. Květák, slaninu, citronovou kůru, chilli, česnek a olej promíchejte v zapékací míse. Pečte 20–25 minut, aby květák zezlátl. Potom přilijte víno i smetanu a pečte zbývajících 5 minut.
Než se směs dopeče, uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě a pak je smíchejte s opečeným květákem. Na závěr posypte parmazánem. Nezbývá než vám popřát dobrou chuť.
Tento recept a další s květákem najdete také na Apetitonline.cz.