Švestkový koláč, po kterém nezbyde ani drobeček
Udělejte si život sladší a upečte si božský dezert se švestkami, čokoládou a oříšky.
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 50 minut
Ingredience:
180 g změklého másla
500 g vypeckovaných švestek
175 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
175 g třtinového cukru
3 vajíčka
50 g hořké čokolády (50 % a více kakaa)
50 g lískových oříšků, nasekaných nadrobno
4 lžíce rybízového džemu
Příprava
1 Troubu předehřejte na 180 °C (pokud máte horkovzdušnou, pak na 160 °C). Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (nejlépe to půjde, když si vystřihnete kolečko o průměru dna a proužek široký jako boky formy). Osm švestkových půlek si odložte stranou, ostatní pokrájejte na větší kousky (o hraně asi 3 cm).
2 Mouku v míse dobře rozmíchejte s práškem do pečiva. Potom dejte do jiné mísy (nejlépe do té od kuchyňského robotu) cukr, pokrájené máslo, vajíčka a mouku a vymíchejte hladké těsto. Pak do něj přidejte i pokrájené švestky, polovinu oříšků a čokoládu a nalijte do dortové formy. Navrch ozdobně rozložte zbylé poloviny švestek (lehounce je zatlačte), posypte druhou polovinou oříšků a dejte do trouby péct.
3 Pečte 40–50 minut, koláč by měl být tmavě zlatavý. Po vyndání z trouby ho nechte ještě 10 minut chladnout ve formě, potom formu rozepněte a z koláče sloupněte papír. V kastrůlku ohřejte rybízový džem a koláč jím potřete – dostane díky tomu krásný lesk a barvu!